Какво бихте искали да знаете за доматите – част първа

Smeshen-domat-1-gradina

Какво бихте искали да знаете за доматите – част първа

20 интересни факти за доматите.
Доматите са любим зеленчук на всички градинари. Няма двор и градина, в който да не е боднат поне един корен домат. И това не е само у нас – в редица страни доматът заема първо място сред зеленчуците. Има сведения, че още ацтеките са се хранили със зеленчук, който са наричали „доматля“ Ето някои интересни факти за доматите:

1. Родината на домата е Централна и Южна Америка – от Мексико до Перу

2. Буквалният превод от италиански на домат е „златна ябълка“

3. В Европа в началото доматите не са употребявани за храна. Напротив, даже се е смятало че са отровни. Първите домати са отглеждани като декоративни растения – екзотика, която е пренесена от далечни страни. Първите домати са внесени в Европа в средата на XVI век, но първите рецепти, в които се използват домати, са публикувани в Неапол през 1692 година.

4. Колкото и странно да звучи топлинната обработка не само че не влошава, но даже увеличава полезните качества на доматите.

5. Доматът е уникално растение. Корените му могат да достигнат на дълбочина до метър, а настрани кореновата система се разраства до 2,5 метра.

Какво бихте искали да знаете за доматите – част втора.

Коментари (1)

  1. Защо на продаваните доматени семена в Бг. не пише какво количество е заложено на един храст/стрък/от селекцията на определен сорт?

Отговорете