Калина – червени зрънца греят под снега

kalina-snyag

Калина – червени зрънца греят под снега.

Червената калина е често срещано лечебно растение с противовъзпалителни свойства. Препаратите от растението са предписани за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система. Калината е призната в официалната и традиционната медицина. Използва се често и в хомеопатията.

Калината (Viburnum) може да расте под формата на дърво, но е по-често има формата на храст. Растението е дългогодишно – расте и се развива до 50 години. При благоприятни условия и защита от вредители, вивее и по-дълго. Височината на калината достига до пет метра. Обилната зеленина и благородният облик правят растението завидна декорация за градински парцели и паркови площи.

Калината не е особено капризно растение. Тя е разпространена в диво състояние главно в умерения пояс на Северното полукълбо. А отделни видове се срещат и в планинските части на Южна Америка и Югоизточна Азия. В България се използва като градинско и парково растения, заради ярките си цветове и плодове. За съжаление, сега не е много популярна, въпреки че в миналото явно е била, съдейки по популярното в България, женско име „Калина“. Други имена използвани за калината у нас са още: снежник, бодеж, снежна топка, тутунига, самодивско дърво и гирмиж.

Калина – червени зрънца греят под снега.

Цветовете на калината са събрани в съцветия, по много на брой. Външните цветове са по-големи, а средните цветове са фуниевидни и двуполови. Плодовете на калина са овални и костилкови. Те са яркочервени лъскави, светлочервени, сочни и със силно горчив вкус. Големи са колкото грахово зърно. Особено красиви са през зимата на фона на бял сняг. Узряват през септември-октомври месец и се задържат дълго време след окапването на листата. Калината цъфти през май-юни.

Кората на калина има много добро кръвосъсирващо и съдосвиващо действие. Тя понижава също кръвното налягане. Корите се прилагат при болезнена менструация, авитаминоза, маточни кръвоизливи. Кора на калина се препоръчва и при възпаления на жлъчката. Плодът на калината засилва сърдечната дейност и има пикочогонно действие. Под формата на чай, плодовете лекуват простудни заболявания. Плодовете на калина не бива да се консумират при бъбречни заболявания и подагра.

 

 

Отговорете