Калуна – цвят и настроение в градината

Kalluna

Калуна – цвят и настроение в градината.

Калуната ( Calluna vulgaris) е красиво, цветно храстче, което ще краси градината ви през цялата година. Това многогодишно растение е подходяща украса за бордюри и цветни петна в градини и алпинеуми. А също и за цветни аранжировки в по-широки саксии. Калуната е малък декоративен храст, който се отглежда предимно на открито. Тя е планинско растение и издържа на застудявания. Поради това и зима и лято краси градината отвън.

Калуната има забележителна листна маса, която сменя цветовете си през сезоните. Цветовете преминават през наситено зелено, жълто, бронзово и червено. Тази невероятна палитра е особенно ценна през зимните месеци, когато градината и балконът най-много се нуждаят от разнообразие. Това декоративно храстче цъфти в бяло, розово или цикламено. Цъфтежа започва от средата на лятото до средата на есента, когато е най- красива. Единственият недостатък на калуната е, че щом завали сняг цветчетата леко покафеняват.

Калуната предпочита слънчеви изложения, умерено поливане, редовно наторяване и леко кисели почви. За засаждане на калуна, най-подходящото време е есента или пролетта. Важно да оставите разстояние за растението, около 50 см, за да осигурите добра вентилация и място за растеж. Това е гаранция за здрава листна маса и красив цвят. След засаждането покрийте почвата с мулч. Така ще съхраните влажността на почвата, а и ще осигурите по-висока киселинност на почвата, от която това растение има нужда. Защото подобно на рододендрона и азалията, калуната се развива най-добре на по-кисели почви.

Калуна – цвят и настроение в градината.

Калуната се нуждае от поне 5 часа слънчево огряване за красива листна маса. При липса на достатъчно светлина губи красотата си и не успява да се развие напълно. Осигурете добър дренаж и поливайте поне веднъж седмично, докато растението се захване добре. Почвата трябва да е влажна, но не прекалено, за да се осигури бърз и красив растеж. След втората година, растението не се нуждае от толкова редовно поливане и е силно сухоустойчиво. На пролет, след прецъфтяване, подрежете растението. Отстранете цялата прецъфтяла част от всяка клонка. Режете до началото на зелената част от клонката, за да оформите красива зелена туфа. Размножаването при калуната става с помощта на резници към средата на лятото.

Понякога бъркат калуната с ерика. Причината е, че двете растения са от едно семейство и имат визуална прилика. Едната разлика е в цветчетата, които при калуната са по-дребни. Другата разлика е, че ерика не е издържлива на застудявания и затова през зимата остава вкъщи. Ако отглеждате калуната в саксия, можете да я комбинирате с ранно цъфтящи луковични, като минзухари и ниски ириси. Други подходящи растения, за аранжировки в саксии и сандъчета с калуна са циклама, галтерия, карекс, хризантема, кукуряк и евонимус.

Отговорете