Канна – акцент за парково озеленяване и градини

Kanna-edno

В паркове, градини, балкони, веранди – навсякъде може да срещнете впечатляващата канна. Канната е единственият род в семейство Cannaceae. Латинското наименование на тропическото растение е Canna и идва от Централна и Южна Америка.

Индийска каннаБотаническото наименование на каната произлиза от гръцкото „kanna“ и означава тръстика. Среща се още като Индийска канна, Лилия канна или като Тръстикова лилия, тъй като вътрешността на стъблото й е куха като при тръстиката. Растението не е капризно, но изисква повече пространство, тъй като при добри условия някои видове достигат до близо 2м височина.

Лилия канна

 

Канната се използва предимно за парково озеленяване или за акцент в огромни открити градини заради забележителните си размери от над един метър. Отглежда се също като балконско и градинско растение, но през зимата се прибира на закрито, тъй като не издържа на ниски температури. Канната е особено ценена от градинарите заради ефектните си асиметрични цветове в жълто, оранжево и червено, които контрастират на тъмнозелените й листа. Цветето цъфти от началото на лятото до началото на есента.

Канна, отглеждане.

Поливане. Цветето канна обича влажната почва, затова през активния период трябва редовно да я поливате. Хубаво е също от време на време да пулверизирате въздуха около нея. През зимата поливането се преустановява.

 

Многоцветна каннаСветлина. Канната е светлолюбиво растение, затова потърсете място, където целодневно да бъде огрявана от слънцето. Някои градинари се притесняват, че листата й може да пожълтеят, но ако поливате редовно, няма да имате подобен проблем.

Почва. Подходяща почва за канната е богатата на хранителни вещества, за да се радва растението на по-кичести цветове. Смес от глинесто-песъчлива почва и торф е добър вариант, но и обикновената пръст за балконски цветя ще ви свърши работа. Важно е през активния период да подхранвате веднъж на 10 дни с течна тор за цъфтящи.

Червена канна в градина

Размножаване. Размножаването при канната става чрез семена или чрез разделяне на коренището. Повечето градинари се спират на втория вариант, тъй като по-бързо дава резултат. Цветето се засажда в края на зимата или началото на пролетта.

Забележки. Пазете цветето канна от вятър и течение. Растението не понася също ниските температури, затова още при първото захлаждане есента трябва да я приберете у дома.

 

Коментари (2)

 1. Здравейте

  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа.
  Поздрави,

Отговорете