Картофена палма – красива, но цветовете миришат лошо

Kartofenata-palma

Картофена палма – цветовете миришат лошо, но е красива.

Важно: Картофената палма не ражда картофи.
За препоръчване е да торите, след падане на цвета.

Картофената палма е растение от сем. Змиярникови (Аracea) и идва в Европа чак от Индия. Поради големия интерес напоследък любителите си го предават един на друг и му поставиха името картофена палма. Латинското наименование на растението е Sauromatum или при някои разновидности –  Amorphophallus.

Растенията оформят грудки през вегетацията в почвата, с които се размножават. В тях се натрупват хранителни вещества, които могат да стигнат до цъфтежа, дори без да се засаждат и без да се поливат. През март-април цъфтят само силните, добре изхранени грудки. И то преди да са се развили листата. Цветоносното стъбло е сочно, крехко, стройно и завършва с типичното за растенията от това семейство голямо съцветие.

Картофена палма – красива, но…

Kartofena palma, SauromatumТо представлява една огромна свещ, отрупана от съвсем дребни цветчета, дори и неразличими едно от друго. Цялото съцветие е обвито във внушителна тъмнолилава спата. Тя понякога е фантастично изпъстрена в същите тонове. Но тази красота се помрачава от неприятната миризма на мърша. Заради тази миризма, някои наричат това растение „дяволски език“. За щастие, трайността на цвета е само няколко дни.

Много скоро след изчезването на съцветието, стеблото започва да расте с неочаквана бързина. То носи наредени на етажи насечени на дялове листа. Те са сочни, опушено-зелени, много декоративни. В това време растенията трябва да са на полусянка, да се поливат редовно, но умерено. Можете да ги наторите няколко пъти. Много късно през есента листната маса загива. В това време в почвата са се образували няколко нови грудки. Те изискват задължителен период на покой. Може да ги извадите от саксията или да останат в нея, но на тъмно, сухо и топло място.
Растенията се размножават чрез разделяне на грудките рано напролет. Засаждайте ги в богата на хранителни вещества, лека почвена смес. Ето едно видео клипче с „вуду лилия“:

По материали от зелено бг

Още любопитна информация в рубриката ИНТЕРЕСНО.

Коментари (3)

Отговорете