Касис – голямо съкровище в малка опаковка

Kasis-gradina-bg

Растението касис (Ribes nigrum) събира най-много витамини на едно място.

За отбелязване е че природата пази най-големите си съкровища във възможно най-малките си опаковки. Това се вижда най-добре при черните и червените боровинки, къпините, малините, арония, черницата, горските ягоди. Касисът обаче то ги надминава всички. Единствено по един витамин, витамин Р, отстъпва на аронията.

Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е европейско растение, но не е познато на Древността. По време на средновековна Западна Европа. той навлиза легитимно в градините, но не се е консумирал, а се ползвал като билка.

У нас получва популярност сравнително неотдавна. Дотогава бабите ни са го брали, и то листата, само като цяр за някои болести. Той е сам в семейството си (в семейство Ribes влизат само простото френското грозде – redcurrant, и черното френско грозде – blackcurrent). И въпреки малко подвеждащия си външен вид – не е родственик с боровинките или аронията. За отбелязване е че касисът е претенциозен към почвата си и трудно се захваща. Той цъфти със зеленикави цветове през май.  През лятото чак до края на септември, в зависимост от климатичните особености и надморската височина, дава плод – малки топченца събрани на гроздчета.

Френското грозде или черното френско грозде – касис е с богато съдържание на витамин С – първото място във вечната класация се държи от лютите чушки и шипка, веднага след тях идва касисът.

Черното френско грозде е сред най-полезните плодове. Касуисът се развива успешно в цяла България. Плодовете на касиса имат висока биологична стойност. Те съдържат 150-300 мг витамин С, 8-12% захари, 3-4% киселини, 1,7% азотни вещества и 1,1% пектин. Касисът е добре да се консумира  в свежо състояние. Но можете да приготвите от него висококачествени сокове, вина, желета, конфитюри и др.

Растението касис (Ribes nigrum) събира най-много витамини на едно място.

Интересно е, не толкова съдържанието на витамин С, колкото съчетанието му със споменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и съответно – полезен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не влияе на витамин С, който пък е доста неустойчив. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

Други полезни вещества в касиса са антоцианините, присъщи на всички червени, тъмночервени и сини плодове и зеленчуци. Това са отново вид флавоноиди, подобни на витамин Р – естествени антиоксиданти, които преборват свободните радикали. Те обновяват клетъчно организма и имат значение за кръвоносната система и стените на капилярите. Това ги прави идеални за профилактика на атеросклероза и превенция на инфаркт и инсулт, подобно на черните боровинки.

В черното френско грозде има още много много микроелементи. Калият в малките плодчета е два пъти по-голямо съдържание от това в бананите. То съдържа още магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, йод. За отбелязване е Омега 6-мастна киселина, представена от Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA), която толкова рядко срещаща се в живи плодове и зеленчуци. Тя има значение за нервната система, общото добро състояние – от красива коса и нокти чак до репродукцията и психическата стабилност.

Касис можете да закупите от произвоителите регистрирани в категория 🍐 Овощни и зеленчукови разсадници в gradina bg и категория 🍐 Овощни, зеленчукови разсадници, оранжерии в zeleno bg.

 

Отговорете