Кивито, актинидия има ли почва у нас?

Kivi-Aktinidiya-zaglavie

Кивито, актинидия има ли почва у нас?

Кивито се бере в края на октомври. Aктинидиятa вирее добре при температура до минус 35 градуса. Следователно не е задължително да се отглежда в южните райони. У нac ce paзвивa нa cклoнoвe и тepeни дo 500-600 м нaдмopcкa виcoчинa. в Югoзaпaднa Бългapия, в Poдoпcкaтa якa, нa юг oт Cтapa плaнинa и дo 12-20 км oт чepнoмopcкия бpяг. Добре плододава и в Русе, Силистра и др. райони.

Киви, актинидияКивито е многогодишно растение, подобно на лоза. Летораслите му достигат до 20-25 метра. Препоръчва се да се отглежда на 2-3-редова конструкция или асмовидно. То е двудомно еднополово – има мъжки и женски растения, които се опрашват основно от вятъра. Градинарите трябва да знаят, че на 7-8 женски растения се засажда едно мъжко. Подходящо е както есенното, така и пролетното засаждане.

Подходящи сортове киви за нашите условия.
1/ Хейуърд или Чико – това е основният, най-едроплоден сорт, който се разпространява в света. Родовитостта му е по-умерена.
2/ Абот – растенията са буйно растящи и се отличават с висока родовитост. Плодовете на този сорт киви узряват около 25 октомври. Те са средно едри, с маса от около 50 г.
3/ Бруно – растенията имат буен растеж и добра родовитост. Плодовете на този сорт, при нашите условия узряват до 19-20 октомври. Те са удълженоцилиндрични, средно едри, с маса от около 54 г.
4/ Монти – Растенията имат умерен растеж, но са склонни към претоварване. Месото е сочно, с приятен вкус. Киви, актинидия плодове

Дърветата е добре да се засаждат на наклонен терен. А не в ниската част, за да не задържат студа. Актинидията обича вода и трябва да се полива поне 3 пъти дневно през летния период. Голям плюс – не се пръска. От едно растение може да се прибират около 40 кг плод. Производството е по-скоро за лично ползване. Засега промишленото отглеждане не е на дневен ред. Най – бече затова че нашата държава не субсидира производството за разлика от южната ни съседка. И не сме ценово конкурентни. Иначе българското киви е по-вкусно и по-захарно от гръцкото.

Кивито, актинидия има ли почва у нас.

Отговорете