Кога да извършим резитба на ореха?

Rezitba-oreh

Кога се извършва резитба на ореха?

Ако желаете да подсилите растежа на ореховото дърво, извършете резитба по време на зимния покой на дърветата. Ако през този период отрежете клон, дървото ще насочи своите органическите хранителни вещества към оставените пъпки. И в резултат през вегетацията орехът ще направи силен прираст. Ако ли пък скъсите клоните през лятото, то тогава растежът на дървото ще бъде по-слаб. Така че, ако искате ли да засилите растежа – правите зимна резитба, а ако искате да задържите растежа – режете през лятото.

Имайте предвид, че ореховите дръвчета имат по-чувствителна дървесина. Затова се препоръчва резитбата да се извърши възможно най-късно. Това се отнася особено за по-студените райони на страната.

Кога се реже орехът?

Най-добре е резитбата на орехите да се съобрази с времето през периода за всяко отделно месторастение. Затова е нужно да се прогнозата на времето, тъй като след резитбата не трябва да има ниски температури. А в същото време рязането трябва да стане преди ореховото дръвче да е възобновило вегетацията си и да е започнало сокодвижението.

Вижте още какво да правим с ореховите листа на есен.

Подходящи инструменти за рязане на овощни дървета ще откриете при фирмите в категория 🛠 Градинска техника.

Коментирайте

Коментари (2)

    1. Добре дошли в ГРАДИНА БГ. GRADINA BG е каталог с фирми и продукти за градината. Фирмите са класирани в 45 различни категории и могат да бъдат сортирани по градове.
      Ще намерите: 🛠 Градинска техника, 🌳 Градински центрове, Разсадници, Фирми предлагащи посадъчни материали …
      https://gradina.bg/

Отговорете