Коледна звезда – внесете настроение за Рождество

Koledna-zvezda

Коледна звезда – внесете настроение за Рождество.

С падането на първия сняг, понижението на температурите и мрачното време навън, имаме нужда от нещо свежо и цветно у дома. Какво по-подходящо от Коледната звезда – цветето жива украса, носещо атмосферата на наближаващите празници и с цвят на топлина?

Коледната звезда е популярно саксийно цвете, което се свързва с Рождество Христово. Има много имена: коледна звезда, зимна роза, коледно цвете, poinsettia или еuphorbia pulcherrima.

цветето на бъдни вечерВ Мексико и Гватемала е известно като „Flor de Noche Buena“ или цветето на бъдни вечер. В Испания го наричат „Флор де Паскуа“, което означава Великденско цвете. В Чили и Перу растението става известно като „Короната на Андите“. В Унгария се нарича „Цветето на Дядо Коледа“ и се използва широко като коледна украса. В Съединените щати първоначално добива популярност като „Мексикански пламък“ защото е донесено от Джоел Робъртс Пойнсет, първият посланик на САЩ в Мексико и аматьор ботаник през 1825 г. В Турция се нарича цветето на Ататюрк“, защото това е било любимото цвете на Ататюрк, основателят на светска Турция.

Коледна звезда – настроение за Рождество.

Свързването на растението с Рождество Христово започва в Мексико през 16-ти век. Легендата разказва за момиче, наричано Пепита или Мария. Тя била твърде бедна за да даде дар за празнуването на рождения ден на Исус. И вдъхновена от ангел, Мария събира плевели край пътя и ги поставя пред църковния олтар в нозете на Исус. И станало чудо – на Бъдни вечер плевелите разцъфнали в прекрасни червени цветове. През 17-ти век францисканските братя в Мексико включили растението в коледните си тържества. Звездната форма на листата се казва, че символизира звездата във Витлеем, а червеният цвят разпъването на Исус.

Когато избирате коледна звезда в градински център или цветарски магазин, внимавайте листата да бъдат с тъмнозелен цвят. Опадали или изсветлели листа показват липса на вода, липса на грижи или проблеми с корените. Яркитв цветове (прицветници) на растението (в червено, розово, бяло) трябва да бъдат пропорционално разположени на останалите листа и коренова бала.

Коледна звезда можете да си купите на дребно от 🌳 Градинските центрове  а на едро от Декоративните разсадници в Градина БГ и Зелено БГ.

Весели и светли Рождественски празници!

Вижте видеото – как да изберем коледна звезда:

 

Отговорете