Коледниче – коледарче – коледен кактус

Koledniche-koledarche

Коледниче – коледарче – коледен кактус.

Отгледайте го с любов, за да Ви радва с цветове на Рождество и през цялата зима.
Коледничето (Schlumbergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята. То е един доста приятен вид кактус – без бодли, но с прекрасни цветове. Коледничето произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата зима у нас. И тъй като стайните растения не менят привичките си, тъкмо за Рождественските празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове. Коледният кактус е един епифитен вид, който прилича на великденчето и често се бърка с него.

Коледарчето се отглежда много лесно в домашни условия.
Коледничето не обича пряката слънчева светлина и до есента трябва да се държи в прохладни стаи с достатъчно светлина. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават докато не започне образуването на цветни пъпки. Размножаването на коледничето е лесно и става в началото на лятото чрез отделните сегменти. За резник може да послужи всеки прешлен от членестите стъбълца. Понеже те са месести е нужно да се оставят да завехнат преди да са заложат за вкореняване. Желателно е веднага след отделянето нараненото място да се потопи в дървесна пепел. При пресаждане в по-голяма саксия да се използва хранилна, но водопропуклива почва – чимова, с добавка на пясък и листовка.

Коледниче – коледарче – коледен кактус.

Коледничето цъфти зимата. Цъфти в естествена среда с красиви розови цветове. Но през годините, селекционерите са се потрудили то да ни радва също и с червени и бели цветове. По време на цъфтежа пръскайте с хладка вода. Щом цветовете увехнат, намалете пръскането и поставете растението на хладно. Когато температурите се повишат, изнесете растението на завет и поддържайте субстрата влажен. По време на цъфтежа обогатявайте почвата с течен тор с високо съдържание на калий.

Светлина трябва да бъде обилна, но без пряко слънце. Поливане – редовно и умерено. Влажност на въздуха – сравнително висока.
Подхранване на коледничето се прави веднъж месечно през пролетта и лятото.
Саксията на това необикновено цвете не трябва да е голяма, но с богата хранителна смес. Присажда се през 3-4 години, през август, когато е периодът на покой.

През зимата коледниче се предлага в много цветни борси и цветарски магазини аранжирано в коледния дух. Също така коледен кактус можете да си закупите и от Градинските центрове 🌳 регистрирани в Градина БГ.

Източник: zeleno.bg

Коментари (6)

  1. При мен макар и гледано с любов не цъфтеше, а стана огромно и го подарих на училище, дано там да им цъфти.

  2. Има нещо ….което не знаем …На моята майка през лятото е на вън и зимата е в стаята и толкова много цвят. И аз го местих на едната тераса на другата и никакъв резултат. А ИМАМ КУПЕНО ОТ ЛИДЛ ….ЦЪФНА .

  3. Моето лятото е на двора, а зимата е вътре, но не цъфти, но пък като декоративно си го имам

  4. Здравейте не цъфти, защото му сменяте мястото. След като го приберете вътре не трябва да го поливате често и да му осигурите достатъчно светлина.

Отговорете