Кралска ботаническа градина Kew Gardens в Лондон

Kew-Gardens-1

Kew Gardens е голям комплекс от ботаническа градина и оранжерии в югозападната част на Лондон между районите Ричмънд и Кю. 

Екзотичните градини са създадени в парка „Кю“ от лорд Тюксбъри, след което са разширени от принцеса Аугуста фон Сакс-Гота (вдовица на Фредерик, Уелски принц), която за построяването им се доверява на един от популярните архитекти по онова време – Уилям Чеймбърс. 

Той е почитател на ориенталския стил и проектира известната пагода в градините.

През 1841 г. Градините стават собственост на короната, а тя от своя страна разширява и  обогатява видовото разнообразие в градините. 

 

 

 

 

В момента Кю Гардънс се разполагат на 300 акра и имат най-богата колекция живи цветя в света – повече от 30 хиляди вида, за които се грижи персонал от над 700 души.

 

Тропическите и по-претенциозни растения са покрити от четири огромни стъклени купола. През 2008 година е изградена и пътека между короните на дърветата на височина 18 метра. Отворена е целогодишно.

Броят на посетителите на тази лондонска забележителност надхвърля 1,8 милиона годишно през 2017 г. Колекцията от живи растения както вече споменахме съдържа над 30 000 различни вида и е най-голямата в света, а 7 милиона екземпляра се съхраняват в хербаризиран вид.

Освен това библиотеката съдържа 750 000 тома литература, както и над 175 000 рисунки и илюстрации на цветя..

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговорете