Въпреки че е красавица, Вризеята не е капризна!

Vrizeya-splendens

Въпреки че е красавица, Вризеята не е капризна!

Приказна е вризея, няма по- красиво цвете от нея!

Вризеята (Vriesea splendens) е една от най-разпространените бромеиди, която се използва за украса на интериора. Вероятно всяка уважаваща себе си къщовница им поне една в дома си. Тази прочута екзотична красавица произхожда от Бразилия, страна известна с кафе, футбол и карнавали. За разлика от някой други стайни красавици (например Гардения), вризеята не е капризно цвете. Ако й осигурите нормални условия, тя едва ли ще ви създаде проблеми в грижите.

Приказнi вризеiКато всяка подържана красавица, обича редовно къпане. Това е най -големия каприз на вризеята – цветето се полива отгоре, така че водата да се стича по листата и. Обича умерено количество вода и често напръскване. През лятото може да наливате вода и в оформящата се от листата и, розетка във форма на фуния. Като всяка бразилка, тя е привикнала към по-влажния климат. Растението обича светлината, но не е фен на прякото огряване от слънцето. Оптималната температура в помещенията за това стайно цвете, през есента и зимата трябва да е около 20 градуса С.

Вризеята, красавица, но не капризна.

Великолепната вризея (Vriesea splendens) е разнообразие от цветове както на листата, така и на прицветниците. Растението образува розетка от множество дълги листа, грациозно извити навън. Заради червените си прицветници, които се появяват, когато растението е от три до пет години, някои го наричат горяща сабя. Прицветник или още прилистник е листото, обгръщащо съцветието. Цъфти обикновено през лятото. Всяка розетка цъфти само веднъж, след което загива. Ако даде дъщерни розетки, те биха могли да цъфнат след това.

Вризеята се размножава като се засяват новите розетки в друга саксия. Те трябва да се отделят внимателно от старото растение , заедно с коренчето. Така е сигурнo, че новото растение ще се прихване. Растението се пресажда на всеки три години, докато е младо. Старите растения не се нуждаят от пресаждане.

 

Отговорете