Красиви увивни растения – Катерлива хортензия

Красиви катерливи и увивни растения – Катерлива хортензия

Катерлива хортензия (Hydrangea petiolaris), семейство Каменоломкови (Saxifragaceae).
Ако желаете не просто вертикално озеленяване, а един вид зацветяване, изберете катерливата хортензия (Hydrangea petiolaris). Този сравнителнобуен храст не спира да цъфти през цялото лято. Относително лесна е за отглеждане и е доста подходяща за озеленяване на сенчести стени и места. При засаждане на младите растения, трябва да ги прикрепите със специална подпората, докато успеят да се закрепят към стената.
Това растение се смята за царицата на всички увивни видове. Расте бързо, но не е агресивно, така че да ви повреди мазилката на къщата или да ви събори ограда. Всъщност то е сравнително не добре пригодено за повеждане по оградна стена, тъй като се катери чрез вкореняване на въздушните си мустачки. Най добре се чувствува, ако се катери по високо дърво или по тухлена ограда.

Красиви растения – Катерлива хортензияЦъфти от края на юни до средата на юли в кремаво бели цветове, достигащи на широчина от 10 до 20 см, като в центъра на съцветието са разположени дребни фертилни цветчета, обградени с по-едри безплодни цветове. Гледката е очарователна. Добрите озеленители би трябвало да включат това растение в арсенала си. Това истинско бижу е привлекателно също с гъстата си лъскава листна маса и стъблото с нацепена кора и наситено кафяв цвят.

Красиви увивни растения – Катерлива хортензия
Подрязване: не се нуждае от специално подрязване, само насочване по дърво или стена.
Студоустойчивост: издържа до -30 градуса.
Време на цъфтеж: средата на лятото.
Цвят: Кремаво бял цвят.
Цвят на листата: тъмнозелен.
Цвят през есента: жълт.
Обем/височина: зависи от конструкцията, по която се катери.
Изложение: полусянка.
Почва: хортензията не е капризна, но цъфти най-добре в богата, добре дренирана, влажна почва.
Поливане: ако е засадена на слънце, се нуждае от доста влага и се налага допълнително поливане ако лятото е горещо и сухо. В южните региони е по-добре да се засади на шарена сянка.

Красиви увивни растения – Катерлива хортензия.

Коментари (1)

Отговорете