Краставици се сеят директно през Април

Krastavitsi-rekolta

Краставици се сеят директно през Април

Краставици се сеят директно на открито при ранно и късно производство. При ранното производство сеитбата се прави през втората половина на април. Разбира се, определя се от специфичните климатични условия за всеки район. Краставиците са топлолюбива зеленчукова култура затова се сеят по-късно от повечето други зеленчуци. За късно производство краставиците се засяват през втората половина на юни – началото на юли.

За ранното производство препоръчително е да се използват рътени семена. За късното производство семената може и да не са рътени. Засява се на редове или на гнезда.
Разстоянията на засаждане са според това дали краставиците са дългоплодни или късоплодни. Най-добре спазвайте препоръките, които са написано на етикета на сортовете.

Краставици се сеят ето как. Някои препоръки от Градина БГ:

1/ Полейте предварително мястото, където ще сеете

2/ Преди да засеете семената, поставете ги за минимум едно денонощие във вода.

3/ Предварително наторете с добре разложен оборски тор или компост. С част от него може да покриете почвата след сеитбата.

4/ Подгответе редове или гнезда, в зависимост от това как ще отглеждате растенията.

Правила при сеитбата на краставици:

Ако засявате в гнезда разстоянието между тях да е 50 см. Във всяко гнездо се засяват 5 семена в средата на гнездото, което се покрива с 3 см почва. По-късно се прореждат и се оставят 3 растения в гнездо.

Ако засяване в редове разстоянието между тях да е 90 см, а семената се засяват на 4 см едно от друго. След прореждането растенията се оставят на 25 см едно от друго.

Прекършването на върха на краставичния разсад след образуването на третия същински лист е стара градинарска практика. Тази практика, обаче е доста спорна, особено при сортове, които растат по-слабо. Затова препоръката на Градина БГ е да не се прави.

Семена за краставици ще откриете в категория 🌱 Посадъчни материали.

Отговорете