Лавандула – ароматно растение от древността

Lavandula aromatna

Лавандула – никой не я подминава безразличен.

Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Ароматна и непретенциозна, лавандулата (Lavandula) е красиво цвете и билка с признати качества.
Името й произлиза от латинската дума lava, което означава миене, защото още древните римляни са добавяли цветовете на това растение във ваните си заради свежестта и приятния мирис. Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.

Лавандула - никой не я подминава безразличен.В градината, лавандулата може да служи като украса. Украса, обграждаща с аромата и красотата си всяка пътека, като може да бъде подрязвана във формата на нисък праг. Ако почвата е трудно обработваема, само няколко храстчета от растението ще предадат на двора невероятен изглед. Лавандулата също така е и прекрасен акцент към всяка билкова градинка, като уникалните й сиво-зелени листенца контрастират не само със собствените й цветове, а и с всякакви зеленолистни билки и други растения.
я се използва широко и в народната медицина.

Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8–1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди.

лавандулово маслота е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10–18 кг мед.

Лавандулата се използва и като подправка. Участва в популярни смеси от подправки.

Лавандула приложения.

Лавандулов цвят Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените ѝ изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.

С развитиеto на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др.

През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.

Най-качествено лавандулово масло се получава във Франция и Италия. Маслото, произведено в Испания и Португалия има влошен аромат, тъй като съдържа камфор.

лавандулово масло

Културата е внесена в България през 1907 г. и започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна. От 1 дка 4–5 годишно насаждение се произвежда 300–400 кг цвят, от които се получава 3–10 кг лавандулово масло. Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.

 

Отговорете