Лешник, влаголюбив и обича въздушен дренаж.

Leshnik

Лешник (Corylus maxima) е влаголюбив овощен вид. Haй-добре се развива в планинските части на непресъхващите реки с осигурен въздушен дренаж. Лешникът расте бързо. Към достойнствата му могат да се отнесат дълголетието, студоустойчивостта, сенкоустойчивостта и декоративността.

Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Лешникът е културно растение и по-рядко се среща в любителските градини.

Лешниковите ядки се ценят заради високите им вкусови, хранителни и лечебни качества. Те са богати на мазнини – 60-70%, белтъчини – 16-21%, фосфати – до 4%, минерални соли и витамини. В 100 грама ядки се съдържат: 40-45 мг витамин C, 0,04 мг витамин В, 61 мг витамин Е, както и витамин F. По съдържание на масло лешниковата ядка може да се конкурира със зехтина. За някои сортове то достига 80%. Ето защо превъзхожда редица маслодайни растения: сусам – 53,9%, фъстъци – 50,5%, маслина – 39,45% и други.

Растението се отглежда лесно. Започва да плододава след 3-ата година

Лешникът е многогодишно храстовидно растение с височина 3-4 до 5-6 м. При дървовидните форми достига по-голяма височина. Той е разделно полово, еднодомно опрашващо се растение. Основната част от сортовете са самостерилни и само някои, като Ран трапезундски и Бадемовиден са самофертилни. Мъжките цветове са реси, а женските – са съцветия на смесени клонки. Лешникът е най-рано цъфтящият овощен вид. Плододаването започва след 3-4-ата година. Средно от храст се берат около 10-12 кг плодове. Оптимални добиви се получават след 10-а година.

Лешник, изисквания.

Видът намира благоприятни условия за развитие главно в Южна, Югоизточна и Югозападна България, които географски са разположени в най-северната зона на субтропичния климат. Лешникът е топлолюбиво и влаголюбиво растение. За него не са подходящи райони с надморска височина над 600 м. Препоръчително е да се засажда на песъчливо-глинести почви. Растенията издържат до минус 25-30 градуса. Оптималните температури са около 15-17 градуса. Опасни за лешника са продължителните пролетни слани.

Отглеждане на лешник.

Засаждането на лешника става през есента. Първо се прави яма 60х50 см, в която се внася угнил оборски тор (до 10-15 кг) и минерални торове (200 г суперфосфат и 50 г калиев сулфат) и се добавя плодородна почва от горния хумусен слой. Фиданките се садят, след като се подрежат, а корените се топят в глина и тор и се разполагат в ямките. Растенията трябва да се намират най-малко на 4-5 м разстояние. Поливат се обилно. За доброто презимуване на растенията се препоръчва през есента нискорастящите клонки да се покриват с почва или да се укриват със сняг.

Резитба на лешник.

Голямо значение за лешника има формиращата резитба. Тъй като това растение е светлолюбиво, цялата корона трябва да има достъп до светлина и въздух. В сгъстените храсти се изрязват средните излишни клонки. Често страничните клонки се изкривяват настрани и се закрепват в това положение с тел. Получава се нещо като зелена „ваза” от средата, която има достъп на светлина и въздух. Дори лешниковият храст да живее дълго, на 15-20 години обрастващите клонки започват да засъхват, от което се понижават добивите. Тогава трябва да подмладите храста. Това се прави постепенно, като се изрязват 1-2 от старите скелетни клони в годината възможно най-близо до земята, в ранна пролет, преди сокодвижението.

Размножаване на лешник.

Лешникът се отнася към опрашваните от вятъра растения. За добра реколта е препоръчително да се засади повече от един екземпляр. Може да се използва и метода на изкуственото опрашване. За тази цел в средата на храстите, по-близо до женските съцветия, се поставят отрязани мъжки реси. Може да се постъпи и по друг начин: отрязват се реси и леко се потърква с тях женския плодник.

Лешниците са пълни са с антиоксиданти. Консумацията на няколко лешника на ден предпазва от преждевременно стареене и рак, причинени от атаките на свободните радикали в организма. Лешникът е ценен и със своя аромат. От лешниковите ядки се приготовляват разнообразни скъпи специалитети, които имат специфичен, фин лешников аромат и вкус.

Можете да си купите лешников посадъчен материал от почти всички 🍐 Овощни разсадници, регистрирани в каталога на Градина БГ. Специализиран за лешници е Разсадник Райчева.

Също така лешников посадъчен материал от избрани сортове лешници можете да си купите от овощен разсадник Елит Комерс 95.

Отговорете