Представяме ви, Лятната градина в Санкт Петербург

St.-Petersburg-Lyatna gradina zaglavie

Лятната градина в Санкт Петербург, резиденцията на императора.

Лятната градина в Санкт Петербург е била любимо място на Петър Велики, първият руски император. Градината с колекция от скулптури и летния дворец, който е бил първият императорски дом, представляват единен музеен комплекс. Тя е едно от местата, където човек може да усети атмосферата на времето на Петър Велики. Лятната градина е перлата в градинската огърлица на Санкт Петербург. Петър I наистина хареса тази градина. Построена е през 1704 г. Времето е променило много градината. Оригиналното и планиране все пак остава.

Лятна градина в Санкт Петербург – резиденция на императора. Император Петър I искал градината на резиденцията му да бъде толкова красива, колкото известните градини на другите европейските монарси. За да украси Лятната градина, поръчал мраморни бюстове и статуи от Италия. Тази покупка поставя основата на колекцията от скулптури на европейско ниво. Оградата откъм страната на река Нева на Лятната градина е архитектурен шедьовър с универсална слава. Внушителната монументалност се слива чудесно с лекота, простота и грациозност.

Лятната градина в Санкт Петербург, резиденцията на императораГрадината е била в разцвета си в средата на 18-ти век. Ослепителна с великолепието на сградите на двореца и мраморните статуи. Забележителна с постиженията в ландшафтния дизайн и инженерството. С течение на времето, промяната на модата и опустошителните наводнения драстично променят външния вид на Лятната градина. До началото на 19-ти век фонтаните и почти всички статуи били изчезнали. Площите от жив плет, които обграждат пътеките, престанали да бъдат подрязвани. А градината постепенно се превърнала в добре затъмнено място за разходка. Лятната градината също пострадала и по време на Втората световна война. Но въпреки всички тези промени оригиналното оформление все още остава. В момента Лятната градина е част от руския музеен комплекс.

В хода на реставрацията от 2009 до 2012 г. много от елементите, които присъстваха в градината по времето на Петър, бяха пресъздадени. Днес Лятната градина отново е неразделна част от великолепния ансамбъл „Санкт Петербург“ – културно съкровище не само на руската държава. Но и на световно културно наследство. Една от най-старите скулптури в Лятната градина, бюст на полския крал Ян Собиески, известен с победите си над турците, може да се намери в двореца Алея. Образуван през 1683 г., бюстът е сравнително подобен на царя, но носи донякъде идеализирания величествен външен вид, характерен за официалните портрети на този период.

Източник: https://eugardens.eu/

Открийте Лятната градина в Санкт Петербург – любимото място на първия руски император.

 

Отговорете