Любими видове мушкато – Сакъзче

Любими видове мушкато – Сакъзче.

Сакъзче - Pelargonium peltatumСакъзче – Pelargonium peltatum, познато е още като висящо мушкато. На външен вид ще го различите по-лесно от останалите две разновидности, защото е по-туфесто, с повече разклонения, листата по-дребни, а цветчетата – кичести в разнообразни цветове. Цъфти от средата на пролетта до началото на есента. Поливане: изисква умерено поливане през активния период. Ако прекалите, растението може да хване гъбички. Зимата преустановете поливането. Светлина: дръжте сакъзчето на слънчево място, за да е по-кичесто. Известно е още, че то вирее най- добре в райони, където сутрините и вечерите са по-хладни и влажни, а през деня е по-топло. Температури над 30 градуса не му се отразяват добре. Перфектните цветя за градини и балкони на директно слънце.

Любими видове мушкато – Сакъзче в Градина БГГрижи: Използвайте хумусна градинска пръст с добра пропускливост. През активния период може да го наторявате с тор за цъфтящи балконски растения. Пресажда се напролет. Винаги махайте прецъфтелите цветове, за да отворите място за нови цветчета. Пензирайте, за да имате по-големи туфи.
Размножаване: с помощта на резници напролет.
Вредители: листни въшки и акари.
Съвети за оформление: Много красиви изглеждат например розовите висящи мушката до лилавите Peltafum-хибриди. За да постигнете „алпийски водопади“ слагайте минимум по 5 стръкчета в сандъче с дължина около 50-60см.

Любими видове мушкато – Сакъзче.

 

Отговорете