Малина – вкусен коктейл от витамини

malini-general-1

Малина, не само вкусен, ароматен и любим плод за много хора, но и билка. Малината (Rubus idaeus) е диво или културно многогодишно храстовидно растение от разред розоцветни. Тя достига на височина най-много до 2 метра. Плодът му се нарича със същото име. Съществуват около 320 вида. Коренът на малината не отива на голяма дълбочина и всъщност представлява коренище, от което израстват много стъбла, наречени издънки. Стъблото на малината е право и покрито с тъмночервени шипове.

 

Листата са последователни, нечифтоперести. По стъблото има много пъпки, от които разцъфтяват дребни бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Редът на цъфтене е следният: първоначално цъфват цветчетата на върха, а след тях и останалите, в последователност отгоре надолу. Цъфтежът на малината продължава един месец. Нейните бели цветове се предпочитат от пчелите пред всички овощни растения. Макар и да са дребни, те дават изобилен нектар – добро медоносно растение. Когато и последните цветчета са прецъфтели, на върха на стъблото вече зреят продълговато закръглените червени плодчета. Плодове на малината притежават богат коктейл от витамини, антииоксиданти, минерали, киселини и фибри, а чаят от малиновите листа лекува стомашно – чревни заболявания, гърлобол и се препоръчва за лека бременност.

Малина, какво съдържа?

Малината съдържа витамин С, каротин, калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С. Енергийната стойност на малините се определя на 41 кал. на 100 г. 200 грама малини осигуряват дневната доза от витамин С. Макар и в по-малки количества, малините съдържат и други витамини.

Това са бетакаротин, витамин В1, витамин В2 и витамин В9. Първите подпомагат растежа, зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) е важна за развитието на мозъка и гръбначния стълб, както и при бременни.Малините се препоръчват при разширени вени,тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове, използват се при понижена имунна система или различни кръвотечения. Ниската стойност на калории и високо съдържание на фибри правят малините една страхотна храна както за диети, така за лекарство за хора, които страдат от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Пресните малини повишават имунитета.
В прясно състояние като билка малината се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. Малините подобряват храносмилането и утоляват жаждата. Чай от листата на малината се използват за лечение на диария, колики, киселини, а външно се използва при кървящи венци и възпаления на устната кухина.

Изборът на място за засаждане на малини се извършва съобразно изискванията на културата към климатичните и почвените условия. Предпосадъчната подготовка на почвата включва оран на 30–35 cm, плитка оран за заораване на торовете и култивиране. Най-подходящият период за засаждане е от края на октомври до настъпването на трайно застудяване. Възможно е и засаждането през зимните месеци при температура на въздуха над 5 °С, както и през пролетта – до края на март.

Малина, грижи.
През пролетта се извършва резитба при набъбване на пъпките, когато добре се виждат повредите от зимните студове, болестите и неприятелите. Заедно с прореждането на едногодишните издънки, се съкращават и върховете с 15–20 cm. След приключване на резитбата растенията не бива да са по-високи от 160–180 cm. Малината произвежда множество издънки, които обикновено се използват за размножаването й. Те се изкореняват през периода на вегетативния покой на растението и ако разполагат с добре развита коренова система и една-две пъпки в близост до шийката, може да се засадят през ноември или в края на зимата. Това е най-разпространената техника за размножаване, включително и в специализираните разсадници.

Най разпространеният начин на отглеждане на малини е обикновената редица. Разстоянията между растенията варират между 50 и 70 сантиметра и от 2.5 до 3.5 метра между отделните редове. Поддържащата конструкция предвижда дървени или циментови колове на разстояние 8 – 10 метра един от друг и един или два реда метална тел, върху която растенията да се прикрепят ветрилообразно.

Отговорете