Маслина европейска – най-старото култивирано дърво

Maslina-Evropejska-main

Маслина европейска – най-старото култивирано дърво, запознайте се!

Маслината е дълголетно вечнозелено дърво, което расте бавно. Младото дръвче има гладка сива кора, но с годините стъблото става все по-грапаво. Листата са удължени, сиво-зелени. Цветовете са малки, бели и ароматни. Плодът на маслината е костилков, а формата му е овално-удължена. Цветът на плодовете варира от виолетов до черно-син. Маслини, чиито кожа и месеста част са  черни на цвят, са боядисани и опасни за консумация. Хубавите маслини и годни за консумация никога не са с абсолютно черен цвят.
Маслина европейска (Olea europea) принадлежи към семейство Маслинови (Oleaceae). Исторически, тя е най-старото култивирано дърво и един от най-студоустойчивите видове. Маслиновата клонка е символ на мира, а в Библията маслиновото дръвче е символ на възраждането. Отглежда се по-често на открито. Но може и в саксия, като зимата се поставя в остъклена тераса.

 

Маслина европейска - най-старото култивирано дърво
Маслина европейска на 2000 години

Някои археологически данни показват, че маслините може би са били опитомени в източния средиземноморския регион преди 10000 години. Други данни сочат, че Olea europaea за първи път е култивирана в Крит и Сирия преди повече от 5000 години. Около 600 г. пр.н.е. отглеждането на маслини се разпространява в Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Тя е била тясно свързана с религията, културата, медицината и кулинарията на народите в продължение на хиляди години.

Взискателна е към температурата. Нуждае се от много слънце – горещо лято и мека зима. Въпреки това е един от най-студоустойчивите субтропични видове. Има много добра сухоустойчивост. Листата й са със защитно покритие, които позволява да се отглежда в изключително засушливи райони. Но, за да се получават високи добиви, големите насаждения се поливат, както и дръвчетата в любителските градини.
Маслината е светлолюбиво растение е. Не понася засенчване, затова се засажда на добре огрявано от слънцето място.
Маслината се развива под формата на дърво или храст и рядко надвишава 15 метра височина. Стволът й е усукан и груб. Клонките й имат зеленикаво-черно до сребристо-зелено оцветяване. По-старите от тях са с грапава кора, която е светло или тъмносива, докато по-младите са гладки или леко оребрени. Прави се и слаба резитба, за да се формира дръвчето.

Маслина европейска – размножаване.

Размножаването при маслиновото дръвче става през лятото с помощта на отделяне на стъблени резници.

Отговорете