Маслинови дръвчета бонсай, защо не!

Maslina-bonsai-gradina-bg

Маслинови дръвчета бонсай, защо не!

Маслиновите дървета станаха много популярни през последните години и отглеждането им на закрито е честа практика. Маслиновото дърво е изключително приспособимо растение и може да издържи на сурови условия. Обикновено, маслиновите дървета не се считат за вид бонсай. Но е възможно да се създаде бонзай от маслинови дървета и те изглеждат толкова зрелищно, както и хилядолетните.

От маслиново дърво наистина се получава прекрасен бонсай. И грижите за маслинови дървета бонзай не са много по различни от тези за всички други видове бонсай. Те са плодни дръвчета и дори могат да произвеждат маслини.

Какво да направим? Трябва ви костилка от суров плод, за предпочитане сорт “Оливастро”. Тя се засажда през пролетта в саксия или дървено сандъче, дълбоко 40 см. Саксията, спокойно може да стои на тераса през зимата, тъй като растението понася леко студовете.

Как става самото засаждане? На дъното на съда подредете 10-сантиметров пласт по-едри камъни – т. нар. дренаж. Следващите 10 см да са смес от нормална и по-груба пръст. После, върху този слой добавете друг (5 см) от пръст, смесена с пясък. Последните 5 см покрийте само с пръст. Най-подходяща е почвата под иглолистни растения. Но ако нямате такава, не е проблем.
По време на растежа внимавайте дръвчето да не попада под директни слънчеви лъчи. Само след една година ще имате красив бонсай.

Маслинови дръвчета бонсай.

Вид.
Най-подходящият сорт за отглеждане на бонсай е Олеа Олеастер. Това е дива маслина, чийто сорт “Оливастро” се използва като подложка за Olea Europaea. Поради това е класифициран като подвид Olea Europaea Oleaster. Този вид е изключително жизнеспособен и може да издържи много.

Резитба.
Всички бонсаи изискват резитба, но маслината се смята за малко деликатна подрязване. Когато маслиновата клонка е подрязана, новият растеж, който следва, може да бъде леко некрасив.
Затова, когато подрязвате маслинените бонсаи, прищипете пъпките, които са обърнати нагоре и надолу. Това поддържа хоризонтална симетрия на клончетата и увеличава разклоненията. Уверете се, че режете клоните, които започват да се изправят навътре. Не забравяйте, че прекалената резитба ще доведе до груб растеж. Вижте клипчето:

Почва
Маслиновите дървета са устойчиви и могат да се отглеждат в почвата, която не винаги е идеална. Било то твърде алкална или прекалено кисела. Но те се справят най-добре, когато се отглеждат в неутрална почва. Необходимо е почвата да има подходящ дренаж, но също така трябва да задържа вода. Най-вече за да се предотврати изсъхването на маслиновото дърво Бонсай. Опитайте се да използвате почвена смес, която съдържа 33% зърниста глина, 33% пясък, 33% торф.

Светлина.
Маслините обикновено се отглеждат в топли климати с много слънчева светлина. Това се отнася и за маслиновите бонсаи. Затова е добре да бъдат поставени на място, където ще получават много слънце. Ако вашият бонсай е преживял зимата без много слънчева светлина, важно е да получат слънчева светлина през останалите сезони.

Поливане
Полива се умерено, при просъхване на почвата. През зимата е много важно да се пази от преполиване. В случай че все пак се налага да зимува в отоплявано помещение, растението ще се нуждае от повече вода, но винаги се придържайте към правилото, че е по-добре по-суха почва, отколкото преовляжняване.

Маслинови дръвчета бонсай.

Подхранване
Подхранвайте вашето маслиново дърво с ниско азотен тор през целия вегетационен период, който е от пролетта до средата на есента. Веднъж на две седмици е напълно достатъчно.

Пресаждане.
Маслиновото дръвче бонсай е добре да се пресажда се веднъж на 2-3 години. Най-добре през пролетта, тогава се подрязват леко и коренчетата.

 

Отговорете