Месембриантемум, обедното цвете иска много много слънце и …

Mesembryantemum

Месембриантемум (Dorotheanthus criniflorum), иска много много слънце и може да краси вашия южен балкон.

Това е красиво и нежно цвете, с което, добрите стопани, украсяват най-вече балконите си. Името месембриантемум произлиза от гръцки и в буквален превод означава обедно цвете. Месембриантемумът  е тревисто растение. Той има невероятни цветове, подобни на маргаритки.

Цъфти в розово, лилаво, бяло и в смесени нюанси до сини оттенъци. Неговата родината на е Южна Африка. Месембриантемумът се среща и по Средиземноморието, Южна Австралия, Канарските острови. Днес са познати над 50 вида месембриантемум. Те имат плътни, месести листа, подобни на дебели иглички, в които растението събира вода.

Месембриантемумите, могат да бъдат едногодишни и двугодишни. Някои двугодишни месембриантемуми имат разстилащи се на по-голяма височина клони. Други цъфтят на огромни бухнали туфи.

Светлина и местоположение. Обедното цвете обича слънчевата светлина. Поставя се на добре огряно място в дома или на балкона. Също е важно е да е защитено от течение и силен дъжд. Дъждът, може да увреди цветовете му.

Месембриантемум във висяща саксия

Месембриантемум, температура.

Месембриантемумът обича високите градуси. През зимния сезон не понася застудяване. Така че, през есента го внасете го на топло.

Поливане на обедното цвете. Поливайте оскъдно. В никакъв случай не трябва да се полива всеки ден. Оставете почвата да засъхне добре преди да полеете с малко престояла вода.

Почва. Цветето месембриантемум няма особени претенции към почвения субстрат. Добре е да е богато примесен с пясък, което осигурява добър дренаж. Останалата част, може да е обикновена градинска пръст.

Наторяване на обедното цвете. Растението няма нужда от наторяване.

Размножаване на месембриантемума. Размножаването става чрез семена. Засадете ги през март или април при температури на почвата между 15 и 18 градуса. семената се засяват се направо в саксията с почвения субстрат на плитко, тъй като корените на растението не се вкореняват надълбоко.

Къде можете да си купите семена на Месембриантемум, вижте в категория 🌱 Посадъчни материали в gradina.bg

Отговорете