Модни трендове в градината през 2023

White-Garden

Зимата е най-доброто време за обмисляне на дизайна на двора и планиране на подобрения в градината. През 2023 г. нашите градини ще станат живи, естествени пространства, които споделяме с дивата природа. Това са важни стъпки в борбата срещу последиците от изменението на климата. Важен е и нашия собствен подход към живота на открито. Да се заобиколиш с красота е полезно начинание, което може да подобри настроението ни и възгледите ни за живота като цяло.
Повечето градинари се стремят да придадат на външните си пространства, балкони и домове естетика. Това ги прави щастливи – създавайки почивка от всичко останало, което се случва в света. На тази философия се базира и прогнозата за това какъв ще бъде фокусът за градинарите през 2023 г.

Градина в бяло.
Белите градини все още са тук и през 2023 г., но ще бъдат малко по-различни от миналата година. Помислете за деликатни изцяло бели места за сядане вместо изцяло бели мебели и боядисани палуби. Белият цвят с естествени акценти е тенденцията на тази година. Това е по-малко интензивен вид от миналата и толкова по-добре.

Градината и промените в климата.
Думата устойчивост обобщава повечето модни трендовете в градината за 2023 г. Една устойчива градина може да бъде много неща. Може да е градина с диви животни, която създава своя собствена процъфтяваща екосистема, като помага на опрашители, таралежи и земноводни. Устойчивата градина все повече взема предвид и се адаптира към променящия се климат.

Бавен живот и бавно градинарство.
Бавното градинарство е друг дизайнерски избор, който набира популярност, защото приема радостта от градинарството като хоби. Бавното градинарство предполага да възприемете спокоен подход и да работите върху дизайна на вашата градина със собствено темпо. Заложете на приглушените тонове и цветове, които се променят със светлината, отразяват приливите и отливите на природата около нас. Този тип градинарство е свързано с това да се насладите на това как вашите растения растат и да се възхищавате как улавят светлината в различни часове на деня. Билките са идеални за тази тенденция.

Живи стени.
Ако винаги сте се чудили как да създадете жива стена, то тази година най-накрая си заслужава да опитате. Много по-естествено изглеждащи от масивните огради, живите стени са в съответствие с настоящите тенденции в задния двор. Така ще се възползвате максимално от цялото налично пространство за растенията, включително вертикалното пространство във вашата градина. А ако вече имате градинска ограда или плет, тази година можете да я покриете с увивни рози или да я замаскирате с дървета и храсти.

Екзотични растения.
Моделите на тропическо засаждане са популярни вече повече от година. Но тази година можете да помислите за екзотични цъфтящи лози, тропически бамбук и субтропични вечнозелени растения. Тропически градини 2023 е по-малко за имитиране на ваканционен пейзаж, а повече за изследване на редки и екзотични растения.

Покрити и открити дворове.
Това е много различно от тенденцията за стаи на открито, където вътрешните дворове бяха превърнати в дневни. Въпреки че те си остават, очакваме 2023 г. да се върне повече към идеята за създаване на единно, непрекъснато пространство между вътре и вън. Целта е да отворите стаята за светлина и свеж въздух отвън, вместо да създавате илюзията за стая отвън.

Водни елементи
Тази година всичко е свързано с това да оценим каквото и да е пространство и да го запълним с растения колкото е възможно повече. През 2023 г. иновативните идеи за малки градини са широко възприети в основния градински дизайн, с минималистичен структурен дизайн и гъсти модели на засаждане. Интересното е, че дори най-малките градини ще имат водни елементи през 2023 г.,които ще изглеждат като малки естествени езера, а не бетонните или каменни водни елементи, с които сме свикнали през предишните години. Очаквайте да видите водни лилии дори в най-малкия двор.

Пикник в лятна нощ.
Целогодишното използване на градината е една от очевидните тенденции в градинарството след пандемията, но очакваме градините да се използват и денонощно, като вечерните градински партита стават все по-популярни. Впечатляващите идеи за градинско осветление ще играят ключова роля за превръщането на задните дворове във вълшебни нощни пространства.

Отговорете