Наниз от сушени червени чушки – класика в жанра

Susheni-cherveni-chushki

Наниз от сушени червени чушки – класика в жанра

Много градинари съхраняват червени чушки за зимата, като ги сушат на наниз. Когато дойде зимата, сушените чушки са любимо ястие на цялото семейство. А за Рождество Христово, трапезата е направо немислима без традиционните сушени чушки, най-често пълнени с боб. Нанизите сушени чушки могат да служат и за украса на дома. И най-важното, вкусът и ароматът на сушените червени чушки не може да се сравнява със замразените или консервираните. За много хора чушките са любимия зеленчук.

Така че, ако желаете да приготвите сушени червени чушки, направете го по следния начин.
1/ Първо изберете дълги, прави и немного месести чушки, без петна и гнили места.
2. Нанижете чушките на здрав конец. Чушките се нанизват, като с игла се пробожда дръжката им.
3. Ориентирайте ги в противоположни посоки, за да се проветряват.
4. Закачете наниза от червени чушки под навес. Добре е мястото да е проветриво и да не се нагрява много дълго пряко от слънчевите лъчи. Червените чушки, могат да се сушат се добре и на слънце. Но тогава вечер трябва да се прибират, за да не се овлажнят.
5. С настъпването на по-хладно и дъждовно време, преместете изсушените пиперки в сухо и хладно помещение.

По същия начин можете да сушите и люти чушки. Чушките, също така могат да се изсушат и нарязани на парчета. За целта, те се почистват от дръжките и семките. След това се разрязват на две или на четири части, или пък евентуално на ленти.

Други полезни съвети можете да откриете в рубрика Полезно и лечебно в Gradina.bg.

Коментирайте

 

Отговорете