Ниймово масло в градината

niymovo-maslo

Ниймово масло в градината

Повечето производители дори не са чували за Ниймово масло (Neem Oil). Но тези запознати с действието му, знаят че то е чудно средство за справяне с множество вредители. Ниймовото масло е нещо повече от инсектицид.

Маслото от нийм се получава от от плодовете и семената на дървото Нийм (на лат. Azadirachta Indica). Самото дърво цъфти в тропически и полу-тропически райони. Въпреки, че родината му е Индия, то се среща и в други източни страни. Екстрактът от това дърво притежава удивителни свойства. Той е естествен репелент за акари, трипси, листни въшки, бели мухи, гъбички, листенчари и минни буболечки и мн. др. В градината маслото се използва от стотици години. Основната му роля е на пестицид от растителен произход. Тоест, то е безвредно.

Ниймово масло се прилага широко в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството, цветарството и т.н. с органична или биологична насоченост. Маслото от Нийм има чудесен ефект срещу обикновени въшки по рози и щитоносна въшка.  Най-голямото му предимство е, че засяга само враговете, които се хранят с растенията, но не вреди на пчели, пеперуди и други полезни насекоми.
Ако искате да отглеждате чиста храна, да се грижите за почвата, дивите твари и за вас самите, маслото от нийм е едно чудесно решение.  Уверете се обаче, че използвате качествен продукт. Потърсете Ниймово масло при фирмите регистрирани в Gradina BG в категория: Растителна защита 🔐🍀.

Ниймови плодове

Ниймово масло приложение.

Прилага се в концентрация 0,5-1%. (5-10 мл/1 л вода). Нужното ни количество масло се загрява до втечняване (около 40°С) и се разбърква в равно на него количество препарат за съдове. Разрежда се с топла вода и се разклаща до хомогенизиране на разтвора. Останалото неупотребено количество не е проблем да се запази за следваща употреба, но сместа се разделя и се налага енергично разклащане. В студено време има опасност от запушване дюзата на пръскачката, но със загряване се оправя.

А ето и един съвет от практикуващ градинар: „В бебешко бурканче си добавям 1:1 нийм и кастилски течен сапун (това е сапун от зехтин), като правя 1% разтвор. На 1 литър вода – 10 мл нийм + 10 мл сапун. И ниймът, и маслото не загрявам предварително на водна баня примерно, а само ги оставям на слънце за 15 минути. Затварям плътно бурканчето и го клатя усилено докато се получи хомогенна смеска. Като се получи хомогенната смес, пълня пръскачката с топла вода (теста с лакътя като за къпане на бебе, което обикновено дава 35-38 градуса). Изливам емулсията, затварям плътно пръскачката и я раздрусвам яко. Умишлено не я пълня до горе – слагам 10 от обемните 15 литра – за да има място за джуркане.“

Резултатите са на лице обикновено след 4тия ден.

Ниймовото масло се използва също така в шампоани, пасти за зъби, сапуни и всякакви други видове козметични и лекарствени продукти.

Отговорете