8 привлекателни факти за ягодите

yagodi fakti

8 привлекателни факти за ягодите. Осмият от вас…

Най-рано зреещият пролетен плод на територията на нашата страна е ягодата – нискокалоричен плод, известен с вкусовите си качества, ценен поради богатото количество на витамини и доказаните лечебни свойства върху организма. Ето някои интересни факта за нея:

1. Ягодите принадлежат към род розоцветни, също като маслодайната роза. Други роднини по същата линия са крушата, малината и прасковата.

2. Ягодите са единствените плодове, чиито семена се намират извън плода, на повърхността. Обикновено една ягодка има около 200 семенца.

3. Има сортове, които се използват за еднократно плододаване (Сюрприз де хал, Роксана, Зенга Зенгана, Покахонтас, Горела, Холидей, Кембридж фаворит, Белруби, Веспер, Дон и др.); сортове, които плододават два пъти в годината, така наречените ремонтантни сортове (Редгаунтлет, Аврора, Сан ривал и др.) и сортове, които могат да плододават целогодишно и се формират като каскадни растения (Монт Еверест).

4. Ягодите предлагат удивителните 129% от дневната стойност витамин С, известен боец на инфекции, но те са също така са пълни с манган и фолиева киселина, както и калий със своя ко-факторинг ензим, супероксид дисмутаза. С ниско съдържание на калории и мазнини, ягодите са богат източник на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които заедно действат силно противовъзпалително. Минерали като медта (за здравословното развитие на червените кръвни клетки) са в изобилие, както и флуорид, желязо и йод.

5. Древните римляни използвали ягодите против меланхолия, припадъци и камъни в бъбреците

6. Съществува Музей на ягодите в Белгия. В градчето Уейпон, в Белгия климатът е изключително подходящ за отглеждане на ягоди. Затова и този град носи прозвището Столицата на ягодите. В Музея може да се намери всичко, приготвено от ягоди – сладко, сок и дори бира!

7. Най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм.

Привлекателни факти за ягодите.

Ягоди и сметана е най-продаваната храна8. Ягоди + сметана е най-продаваната храна на Уимбълдън. Обикновено по мачове се предлагат семки, пуканки, хот дог, крилца. Не и на тенис турнира Уимбълдън. За него се приготвя специален десерт с ягоди, който е предпочитан от посетителите.

9. Най-големият ягодов сладкиш в света тежи близо 10 000 килограма и заема площ от 700 кв метра. Приготвен е САЩ, в Пасадена, щат Тексас за годишния фестивал на ягодите през 2014 година.

10. Засаждането на ягоди на едно и също място години наред е нежелателно, тъй като почвата се заразява от вирусни болести и неприятели, плодовете издребняват и добивите драстично намаляват.

 

Отговорете