От какво боледува мушкатото?

Bolesti-mmushkato

От какво боледува мушкатото ?

Мушкатата са изключително издръжливи растения. Известни са с това, че са надеждни и здрави и изискват малко поддръжка. Понякога обаче може да има проблеми със здравето на тези цветя. За щастие няма много вредители, към които мушкатото да е податливо и повечето болести са лесно лечими. Затова не бързайте да изхвърляте красивите си растения, дори да забележите, че мушкатата боледуват.

Някои проблеми при отглеждане на мушката.

Когато се отглежда на закрито, мушкатото има специални изисквания за грижи, за да му се осигури оптимален растеж и да се предотврати заболяване. Без подходящи грижи мушкатото става уязвимо на гниене и плесен. Тези заболявания могат да привлекат и някои насекоми вредители, които често засягат други стайни растения.

Гниенето на мушкатото възниква при прекомерно поливане. То понася по-добре сухите почви, отколкото прекалено влажните. Ако почвата е суха на допир на дълбочина от 10 до 15 см, можете да поливате цветето. Ако все още е леко влажно и хладно, растението не се нуждае от вода. Отглеждайте мушкатото в саксии с дренажни отвори, за да предотвратите натрупването на влага на дъното.

Следните фактори могат да доведат до липса на цъфтеж при мушкатото:

  • Ниска стайната температура.
  • Недостатъчна светлина.
  • Саксията на мушкатото е твърде голяма, в резултат на което растението ще расте на корени и зелена маса
  • Прекомерно торене на мушкатото.
  • Липса на хранителни вещества в почвата.
  • Нарушено подрязване.

Неправилната грижа е напълно възможно да доведе до заболяване на мушкатото. Например подуването на листата (едема) се появява като листни петна, които по-късно стават коркови и кафяви. Листата могат да пожълтеят и да паднат. Това се причинява от прекалено влажна, топла почва и влажен, хладен въздух, или се дължи на факта, че корените попиват повече вода, отколкото листата. В резултат на това клетките набъбват и се пукат. Затова избягвайте прекомерното поливане и течението в стаята.
Пожълтяването на листата се случва и при недостатъчно поливане на мушкатото, изсъхването също се случва поради недостатъчно поливане на растението.

От какво боледува мушкатото? Заболявания при мушкатото.

От какво боледува мушкатото? Мушкатото може да страда от различни заболявания, повечето от тях засягат листата и стъблото на растението.

Най-честият враг на мушкатото е гниенето. Най-често поражението се случва в много горещо време. Болестта възниква, ако растението изсъхне и след това се полива обилно. Признаци на гниене – появата на сиви, пухкави петна по стъблото и листата, ако не се направи нищо, растението ще умре.

Стъбленото гниене започва с един или два клона, показващи, че растението изсъхва. Накрая цялото стъбло почернява и остават само няколко листа. Вътре в стъблото съдовите влакна остават непокътнати, но поддържащата тъкан около влакната е разрушена. Първата профилактика може да се извърши дори на етапа на размножаване, когато резниците се третират с фунгициди.

Листата са най-често засегнати от гъбички по растенията. На цветовете потъмняват венчелистчетата по краищата и изсъхват преждевременно. Наблюдават се петна по листата с различни форми, кафяви.

От какво друго боледува мушкатото? Ръждата е доста често срещана при мушкатото. От долните страни на листата се образуват отчетливи, кръгли подутини. В наши дни е широко разпространена, особено през влажното лято или есента. Болестта не заразява цветето много бързо, така че има време да се излекува. За предотвратяване на ръжда по мушкатото е нужно премахване на заразени листа и пръскане с фунгицид.

При бактериална болест увреждането на листа започва от долната страна. Петната стават добре очертани в рамките на няколко дни, листата се навиват навътре. Следва некроза и листът изсъхва. Друг симптом е, че ръбът на листа изсъхва, което води до ъглова венозна шарка. Листата с времето падат.

Червеите, градинските охлюви, плужеците и акарите рядко засягат мушкатото.

Лечение на болно мушкато.

Вируси. Купувайте растения от надеждни разсадници или надеждни градински центрове. За съжаление почти всички вируси не могат да бъдат излекувани.

Ръжда. Купете здрави резници и избягвайте поливането отгоре. Избягвайте да купувате мушкато в края на сезона.

Вертикално увяхване. Използвайте стерилна смес за саксии и унищожавайте нападнатите растения своевременно.

Ако искате да имате здраво и красиво растение, грижете се правилно за него и наблюдавайте за вредители. Навременното им отстраняване ще спаси цветето.

Други статии на тема мушкато.

Отговорете