Отгледайте вистерия в саксия, екзотика вкъщи

Glitsiniya-zeleno bg

Отгледайте вистерия в саксия

Любителите на екзотични цветя, които живеят при умерен климат е добре да знаят, че глициния (Wisteria) може да се отглежда не само на открито, но и в контейнер. Вистерията може да расте добре в големи саксии, под формата на дърво. А красива форма може да се получи, най-вече с правилна резитба.

Видове глицинии (вистерии), подходящи за отглеждане в саксия.
Най-подходящите видове са американска глициния (Wisteria frutescens) с виолетови цветове и японска глициния (Wisteria japonica), която е с бели цветове.

Саксия и почва за глицинията.
Контейнерът за глициния трябва да е достатъчно голям и почватата да е питателна. Изберете саксия със светли цветове. В долната част направете дренажния отвор, за да се отцежда излишната вода. Имайте предвид, че глицинията не понася застоялата вода. Изсипете 5 cm слой от глина на дъното на саксията. След това слой от плодородна почва (торф, компост, пясък (2: 1: 1)). Слагаме растението, заспиваме с наторената почваи и поливаме.

Отгледайте вистерия в саксия.

Поливане, резитба и торене на глицинията
За да се образува растение, с форма на дърво, трябва да изберете 1 здраво клонче (премахнете останалите). След това го завържете го към подпора. Всички по-ниски (до 70 cm пъпки, бъдещи издънки) издънки се отстраняват. Оставяме 5-6 пъпки и отрязваме на височина 120 cm – 150 cm. А през есента орязваме страничните издънки на подходяща дължина. През март младите странични издънки се изрязват на 2-3 добри пъпки, за да образуват корона.

Вистерията през лятото и зимата
При отглеждане на глициния в контейнер, през пролетния и есенния период се препоръчва да се държи на чист въздух: тераса, веранда, градина. През зимния период на глицинията в саксия е необходима почивка: спиране на подхранването, намаляване на поливането, регулиране на температурата на въздуха до + 5 ° C.

Пресаждане на глицинията.
През първите три години е добре младата глициния да се пресажда всяка година в по-голяма саксия . След първите три години, можете да подменяте веднъж годишно само горният слой (5 см) с пресен и хранителен грунд.

Засадете глициния. Дори малката глициния, украсява двора или балкона през лятото и създава празник на красотата. Дава радост и добро настроение.

Внимание! Семената и бобовите шушулки на глицинията не са подходящи за ядене. Плодовете предизвикват тежки стомашни разстройства.

Отговорете