Грижи за овощната градина през февруари

Fevruari-Ovoshtna-gradina

Грижи за овощната градина през февруари

Най-важната грижа на овощаря през февруари е резитбата. Най-вече за по-топлите райони на страната, където някои овощни видове при затопляне през март, а понякога и по-рано, може да излязат от състояние на принудителен покой.

Започнете с по-рано цъфтящите видове – кайсия, бадем, праскова, череша, вишна и др. До края на февруари добре е да приключи и резитбата на касиса. Тъй като той също  започва рано да се развива. Ново засадените и младите дръвчета се режат за оформяне на короната. А възрастните и застарелите се режат за плододаване и подмладяване.

Ако вашите ябълки страдат от брашнеста мана, с резитбата трябва да се отстранят заразените клонки и пъпки. Лесно се разпознават, защото са покрити с бял налеп. Освен това пъпките са много дребни, а люспите им са изсъхнали. Така може да бъде предотвратена първичната зараза до над 60%.

Паралелно с резитбата може да подберете калеми за присаждане. До момента на използването им., те се съхраняват при подходящи условия, а този момент вече настъпва.

Грижи за овощната градина през февруари.

До началото на сокодвижението малоценни сортове овошки може да бъдат подменени чрез присаждане на калем. Условия за тези начини на присаждане възникват през втората половина на месеца.

През февруари може да продължи изкореняването на изсъхнали дървета и почистването на короните от изсъхнали клони. А също и изрязването на клонките с мумифицирани плодове, както и отстраняването на различни други повреди.

През февруари е желателно да приключи и изграждането и потягането на изградените опорни конструкции за палметно формирани дръвчета, както и за малините и къпините. През март ще се извършват много други работи и това ще улесни изпълнението на някои от тях.

Новозасадените ягоди следва да се проверят за изтегляне на корените в резултат на слягането на пръстта и периодичното й замръзване и размръзване. Случило ли се е това, незабавно следва да се вземат мерки за покриването им с пръст. Тази проверка се прави още в началото на месеца или при първото стопяване на снега.

Всички костилкови овощни видове трябва да се напръскат с еднопроцентов бордолезов разтвор. Препаратът действа профилактично срещу различни гъбни болести. Най-често условия за това второ зимно пръскане настъпват през втората половина на февруари. Но ако по-рано има тихи дни с темепература над 4-5 градуса, добре ще е да ги използвате.

В категория Овощни зеленчукови разсадници оранжерии🍐 в Градина БГ ще откриете фирми, които извършват производство на овощен и зеленчуков посадъчен материал. А също и оранжерии, които произвеждат оранжерийни зеленчуци.

Коментари (1)

  1. В родопския региьон до кога могът най късно да бъдат наюръскана овощната градина с надморска височина между 800 и 1000 м.

Отговорете