Палма, най-подходяща за нашите условия Трахикарпус

palma-trachycarpus-fortunei-gradina-bg

Палма, подходяща за климатичните условия в България е Трахикарпус (Trachycarpus fortunei). Името идва от гръцки Trachys означава твърд, а karpos – плод. Наричат я още китайска конопена палма. В Европа Трахикарпус е много обичан и често култивиран вид.

китайска конопена палма до басейнТрахикарпусът е най-устойчивата от всички палми, отглеждани в саксии и големи съдове. За кратко време тя понася температура до -16 оС. Тя се среща засадена на открито дори у нас на не ветровити места. Старите екземпляри цъфтят и дори дават плод.

Трахикарпусът е част от пейзажа в Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия, по южното Атлантическо крайбрежие и на Лазурния бряг. В голям съд тя достига височина 2-4 м, образува масивно влакнесто стъбло с почти кръгли, блестящо зелени перести листа върху дълги 40-90 см. дръжки. За една година стволът нараства само с няколко сантиметра.
В родината си тази палма достига до 10-12 метра височина, но при нашите условия до 6 метра.При нашите условия, след четвъртата година са подходящи за засаждани на открито. Поради устойчивостта си на ниски температури, заедно с Chamaerops humilis могат да бъдат отглеждани в парковете и градините на Южна България и Черноморието. Проблем за палмата Трахикарпус фортуней е не толкова студа, колкото вятъра, затова добре е да се засажда на не ветровити места.

 

Палма Трахикарпус най-подходяща за нашите условия, ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ.

Период на цъфтене: Лятото. Палма Трахикарпус със сняг
Семейство: Arecaceae, палмови.
Произход: Бирма, Централен и Източен Китай, Япония. Там тя расте в планинските гори, където понякога вали сняг, и няма особени претенции към почвата.
Място за растене: Старите екземпляри на слънчево, а младите на полусянка.
Субстрат: Оптимална пръст, глинеста градинска пръст и пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерено влажно и до август се наторява всяка седмица в намалени дози.
Други грижи: Няма.

Презимуване: Прибира се късно, като се отстраняват кафявите листа. На тъмно при 0-5оС (или на светло в стая). Полива се малко, за да не загние сърцевината. В не мразовити дни се проветрява! Пресажда се през пролетта, но само ако туфата напира да излезе извън съда. Аклиматизира се към светлината на полусянка, иначе лесно изгаря от слънцето.
Вредители, болести: Рядко. Акари, щитоносни въшки, гъбички.
Размножаване: През цялата година чрез семена.
Съвети за оформление: компактно растение, което в диаметър достига 2,5 м.

Палма Трахикарпус (Trachycarpus fortunei):

 По материали от zeleno bg

 

Коментари (2)

  1. Здравейте,

    ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

    ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
    GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

    Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете