Пикирайте зеленчуковия разсад

Pikirane-razsad

Пикирайте зеленчуковия разсад

Ако отглеждате зеленчуци или цветя чрез разсад, 20 дни след засяването им обичайно е време разсадът да се премести в по-голям съд. Този процес се нарича пикиране.
Важно: Разсадът е готов за пикиране когато втората двойка листа, така наречените същински листа са поникнали и разсадът е пораснал до около 10 см.
Принципът е, че колкото по-навреме се пикира разсадът, толкова по-богата и вкусна реколта ще очакваме от растенията.

Пикирайте зеленчуковия разсад.

Ако сте засели гъсти разсади, както и ако отглеждате разсади в парници, необходимо е  растенията да се пикират.  Приблизително един месец след засяването на семената растенията са готови за пикиране. То се извършва когато те са във фаза 2-ри същински лист – кръстосване.

Пикирането може да се извърши в траншеите на парниците. А също и в тунелчетата с биоотопливо, където се отглежда гъстият разсад, както и в саксийките.
Недостатъкът на пикирането в лехи се състои в това, че при засаждането си на постоянно място растенията преболедуват, кореновата им система се поврежда в някаква степен, развитието се забавя, плододаването също. Тези растения дават по-малък ранен добив.

Когато пикирането се извършва в съдове, торопочвената смес се състои от добре разложен оборски тор, торф и едър речен пясък в съотношение -1:1:1/3:1/3.

Ако растенията се отгледат без пикиране, растат по-бавно, а кореновата им система става по-слаба.

Коментирайте

Отговорете