Как правилно да подберете начина на затревяване

treven chim 5

Как правилно да подберете начина на затревяване?

Тревен чим или тревна смеска, как правилно да подберете начина на затревяване, подходящ за вашия двор. Засяването с тревни смески безспорно е и си остава най-популярния начин за създаването на тревни площи у нас. Достатъчно е да подберете подходящите сортове семена, комбинирани специално за нашия климат. И при правилна поддръжка на тревата дълго ще се радвате на перфектна зелена морава.Факт е, че отглеждането на добра трева е трудоемък процес. Но като се види резултата, чувството е много удовлетворяващо. За по-нетърпеливите и мързеливи почитатели на зеленото има и друг вариант – готови тревни чимове!

Защо да предпочетете тревния чим пред затревяване с тревни смески или райграс?

1. С поставяне на готов тревен чим Вие ще избегнете един дълъг период на изключително интензивна поддръжка. Тя е необходима за получаването на качествена и естетична тревна площ.
2. Освен естетическо, чимът има и чисто практично предимство. А именно – той е вече укрепнала и устойчива трева т.е. не се налага да я отглеждате.
3. Затревяването с готов тревен чим има моментален ефект. Използва се за създаване на всякакви площи с различно предназначение – паркови, спортни терени, голф игрища, частни дворове, декоративни зелени площи към търговски обекти и хотели, детски площадки и т.н.
4. Зачимяването е много удачно при укрепване на наклонени терени. А също и при ремонт на вече съществуващи тревни площи, най-вече натоварени терени – спортни игрища и стадиони, детски кътове и др..
5. Поради своята плътност и устойчивост, тревният чим задушава плевелите и вие имате чиста и красива тревна площ.

Кога използването на тревния чим не е подходящо?

Само в един случай – когато бюджета ви не го позволява.

Зачимяването е трудоемък процесЗачимяването е трудоемък процес, в сравнение със засяването на семена, на тревни смески.Затова е и по-скъпо.Но от друга страна ,ако площта ви е малка се замислете дали си струва да отглеждате трева.Това пък е много дълго. Практиката ни показва, че за двор до 200кв.м. е по-добре да прежалите средствата и да зачимите.

Има още една ситуация, в която използването на чимове не е оправдано – тогава, когато не можете да подсигурите необходимите условия за правилното развитие на тревата след полагането на чима. Тревният чим не е зелен мокет, а предварително отгледана трева, за която са полагани професионални грижи. Ето защо, ако не сте в състояние да му осигурите съответните условия и грижи след полагането, по-добре не си хвърляйте парите на вятъра. При липса на поливна система или редовно поливане по-добрият вариант е да засеете със сортове семена на специални треви като троскот или бяла детелина. При тези видове грижите след създаването на тревната площ са значително по-малко.

Как правилно да подберете начина на затревяване

И последно. Чимове от цъфтящи цветя не се предлагат. Така, че ако искате да имате красива цъфтяща поляна в двора си, ще се наложи сами да я отгледате, като си закупите специализирани тревни смески със семена на цветя. Разнообразието от треви за цъфтящи поляни е голямо, така че е добре да се консултирате със специалист и да подберете височината, цветовете, периодите на засяване и цъфтеж. След това всичко е във вашите ръце.

Източник:  ТОТЕХ ЕООД

Коментари (3)

Отговорете