Кои цветя са подходящи за Великден?

Velikden Cvetia gradina bg

Великден – подходящи цветя.

След великият пост, ние се готвим да отпразнуваме най-светлия и велик празник в християнския свят – Великден. Когато украсявате дома и масата за празника не забравяйте и за цветята.

цветя подходящи за ВеликденВъв великденските композиции се избират цветя в ярки цветове, като се отдава предпочитание  на класическите сортове, без излишна пъстротата и оригинални форми. В цветово отношение композициите трябва да са съобразени с великденските традиции, като се вземе предвид, преди всичко символиката на цветовете: бяло, жълто, златисто. Това са цветовете на духовността, светлината, чистотата; зеленото е цветът на надеждата; синьото – на небето и вярата; червеното – на живота и възкресението.

Най-популярните цветя за Великден са зюмбюлите, лалетата и нарцисите, които символизират възкресението на природата след края на студената зима, както и розите и карамфилите, които традиционно се считат за „цветята на Христос.“ С тях се украсяват маси, сладкиши, великденски венци, икони. Екзотичните цветя се използват рядко за Великден, тъй като колкото и да са красиви, те не отговарят на духа на празника.

 

Подходящи цветя за ВеликденВеликденските букети най-често са кръгли и са декорирани с пера, клонки, фигурки на яйца, зайчета, пиленца. Много интересно изглеждат букетите, които са обградени в рамка от клонки, наподобяваща птиче гнездо.

С малки цветни китки може да декорирате козунака и съда, в който сте подредили яйцата. По този начин, не само ще украсите празничната трапеза, но и ще внесете в дома си Великденска атмосфера и свежест.

Великден – подходящи цветя.

По мотиви от сайта За Нея.

 

Отговорете