Зимен покой на овощните дървета

Zimen-pokoy-ovoshtni-darveta

Зимен покой на овощните дървета.

Температурите под нулата ускоряват навлизането на дърветата в покой. Сега всички овощни дървета са в дълбок покой. Зимният покой започва след опадването на листата и е с различна продължителност при отделните овощни видове. Така например костилковите видове имат по-къс дълбок покой от семковите видове.

От костилковите видове най-устойчива на ниски температури през периода на дълбок покой е сливата. Сливовите дървета понасят без повреди температура до –30оС. От семковите видове, ябълката е най-студоустойчивият вид през време на дълбокия покой в сравнение с всички останали. Повечето ябълкови сортове понасят без съществени повреди температури до – 32о С.

По време на дълбокия покой дръвчетата спят и не зависят от условията средата. Това означава че дори времето да е много топло, дръвчетата няма да реагират на високите температури и няма да се събудят за нова вегетация.

Зимният дълбок покой е много важен за овощните дървета. В този период те натрупват необходимите им ниски температури. Това натрупване на ниски температури е необходимо за да могат да започнат следващата вегетация. След като натрупат необходимата температурна сума, овощните дървета преминават в следващата фаза – принудителен покой.

Качествен овощен посадъчен материал  можете да си закупите от 🍐 Овощни разсадници регистрирани в Зелено БГ и Градина БГ.

Ключови думи: покой овощните дървета

Коментирайте

Отговорете