Някои основни правила за дегустацията на вино

degustacia-vino-2

Дегустацията на вино, все повече местни производители предлагат дегустация на своите клиенти. Вина, спиртни напитки, сирена… много продукти се представят предварително, но какво точно е дегустацията и нужно ли е човек да бъде експерт? Какви фактори ни влияят по време на дегустацията на дадено вино?
Трябва ли да сме експерти, за да дегустираме вино

 

Дегустацията ни позволява да „измерим“ и интерпретираме усещанията, които се пораждат при консумацията на даден продукт. Използваме петте си сетива, за да опишем това, което усещаме, и подсъзнателно свързваме с вкусове, аромати и предишни дегустации, а накрая обсъждаме нашето мнение с останалите дегустатори.
Вино не се дегустира в самата изба

С помощта на Мартин Кодакс ви предоставяме девет основни правила, които трябва да спазвате, за да оцените правилно чаша вино:

Правило номер едно на дегустацията. Вино не се дегустира в самата изба, защото наситените аромати във въздуха могат да повлияят на усещанията.

 

Правило номер две на дегустацията. Ако можете да избирате по кое време на деня да дегустирате, изберете сутринта.
Най-доброто време за дегустацията на вино е сутрин. Обикновено следобедните дегустации са по-лоши от сутрешните, защото през целия ден получаваме множество сетивни въздействия, които влияят по негативен начин на нашите усещания, а дори и настроения.

Правило номер три на дегустацията. Носът ни се „уморява“. Обонянието ни привиква бързо със заобикалящите го аромати, затова дори и те да са наситени, ние не можем да ги възприемаме дълго време.

Правило номер четири на дегустацията. Ако често консумираме определено вино, не след дълго то притъпява способността ни да преценим неговите „дефекти“ и слаби страни. Носът бързо привиква с ароматите при дегустация на вино

Правило номер пет на дегустацията. Като субективни същества, хората които правят дегустация лесно се влияят от мнението на останалите.

Правило номер шест на дегустацията. Не пушете. Не пушете при дегустация на вино. Ако искате да вникнете в същността на виното, тогава е препоръчително да не се пуши поне един час преди дегустацията.

Правило номер седем на дегустацията. Устните ни позволяват да усетим разлика дори от 1 градус в температурния диапазон между 10 и 20 ºC. Дегустирайте виното със подходяща за съответния вид температура.

 

Правило номер осем на дегустацията. Как храната влияе при дегустацията на вино. Това което ядем, докато пием вино, влияе на вкуса му. Намример консумацията на месо увеличава чувствителността на рецепторите за сладки и кисели вкусове, а марулята я намалява.

Дегустацията на вино.

Източник: Агроновините

информация за производители тук:     ВИНАРНИ

Отговорете