Да предпазим дръвчетата от измръзване

Darvo-sniag

Да предпазим дръвчетата от измръзване

При продължителни ниски температури, растителните тъкани на овощните дръвчета може да замръзнат. Не винаги обаче замръзването означава измръзване. При замръзването в междуклетъчните пространства на растенията се образуват ледени кристали. Тези ледени кристали при бавно повишаване на температурата постепенно се стопяват и водата им отново се поглъща от клетките.

Понякога обаче тези ледени кристали извличат толкова вода от протоплазмата, че след размразяването протоплазмата вече не е в състояние да я поеме  обратно. Тогава водата се отделя навън и тъканта е измръзнала и загива.

По време на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 4 градуса. Цветовете обикновено издържат до минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 1 градуса. Само прасковата в етап млади завръзи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.

Да предпазим овощните дръвчетата от измръзване.

За да предпазите дръвчетата от измръзване, най-добре използвайте нетоксични и биоразградими кополимери. Те разтворени във вода и напръскани директно върху цялата изложена повърхност на растенията образуват пропусклива мембрана, без цвят и мирис. Такъв например е препарата Скудо Терм.Той притежава свойствата на гъвкавост и еластичност, които му осигуряват перфектно приспособяване към цялата надземна част от растението.

Специфичното действие на тези препарати, се изразява в значително намаление на загубата на вода при изпарение и защита на растенията от резки температурни промени и от комбинираното влияние на температура и вятър.

Често се случва през пролетта да измръзнат цветовете и завръзите. Най-вече при по-рано цъфтящите видове като кайсия, бадем, праскова, джанка, череша. Но не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите видове.

Препарати против измръзване можете да откриете при фирмите в категория 🔐🍀 Растителна защита в ГРАДИНА БГ.

Коментирайте

Отговорете