Представяме ви, Тубероза – цветето, което украсява…

Тубероза – цветето, което украсява градовете.

Тубероза – цветето, което украсява.

бяла тубероза

Туберозата е цвете, което не е широко разпространено по нашите земи. Но вярваме, че след като се запознаете с настоящата статия ще се влюбите в него и тази тенденция ще се промени. Нейната магнетична красота се изразява в красивите и нежни цветове. Цветове, които завладяват не само със своя вид, но и с невероятния си аромат. Туберозата придава изискан облик на градината и е ценена не само заради високата ѝ декоративна стойност, но и поради отличителните ѝ качества най-вече за парфюмерийната и козметичната индустрия. Към всички тези преимущества добавяме нейния некапризен и устойчив характер, както и лесното ѝ отглеждане.
Тубероза – цветето, което украсява.

Туберозата произхожда от Мексико
Туберозата (Polianthes tuberosa) произхожда от Мексико. Там тя е наричана от местните „Vara de San José“. Счита се, че е оставена като наследство от ацтеките. В превод от гръцки името ѝ означава „цвете, което украсява градовете“. По своята същност представлява тревисто растение, което може да достигне височина до 1 м. Листата му са с наситен зелен цвят и израстват директно от основата. Цветовете са предимно бели и са съставени от съцветия с форми на фунийки. Съществува полиантес и в розови багри. Отрязаните цветове на тези растения се използват за украса, декорации, букети.
Тубероза – цветето, което украсява.

Ароматна тубероза

Ароматът на туберозата е сладък и интензивен. За него смело се твърди, че не се среща при друг представител на флората. Любопитен факт е, че той е използван като съставен елемент на редица известни парфюми. Като например – Channel No. 5, Gucci Gracious Tuberose, Amarige Givenchy, Dior Poison, Tuberose Keiko Mecheri, Estée Lauder Tuberose Gardenia, Reminiscence White Tubéreuse, By Kilian Beyond Love и др. Установено е благоприятното въздействие на етеричното масло от тубероза върху човешкия организъм. То отпуска сетивата, успокоява нервната система и е отличен антидепресант.

Тубероза в козметиката
Разноцветна тубероза
Туберозите не са сложни за разгадаване цветя и въпреки това е важно да познаваме техните основни изисквания. Това ще ни даде възможност да се наслаждаваме на внушителната им красота. Имайки предвид родината на тези чудесни растения, е съвсем нормално те да не толерират ниските температури и сланите. Счита се, че  могат да издържат на температури до -10 °. Но за предпочитане е да не се отдаваме на подобни рискове. Ето защо най-подходящият момент за засаждане в градината е през пролетта (март – април месец), когато опасността от студове отмине и времето се затопли. Можете да засадите грудките по-рано в саксии или сандъчета. Но само, при условие, че те се държат в парник или у дома до установяването на топлите дни. Хубаво е да ги подредим в лехи, на разстояние около 15 см една от друга. Удачното местоположение е слънчевото, а растежът стартира при температури 15-18°.
Тубероза – цветето, което украсява.
Тубероза - цветето, което украсява
В следващото видео можете да проследите интересен метод за провокиране на растежа на туберозите. Грудките се засаждат в найлонови пликове, в които предварително сме поставили достатъчно количество навлажнена почвена смес. Важно е пликовете да имат възможност за затваряне в горната част, така че да се образува своебразен парник. До появата на растеж от грудките, те не се отварят.
Напояването на полиантеса трябва да е регулирано. Това означава, че по време на цъфтеж поливките се увеличават, докато в останалото време те са умерени. Почвата не бива да се оставя суха, нито постоянно мокра. Непрекъснатото виреене в твърде влажна среда ще доведе до загниване на грудките. Почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества и да е добре дренирана. Примерният субстрат е съставен от градинска почва, листовка, угнил оборски тор, пясък. В периода на растеж можем да подхранваме с течен тор за цъфтящи растения (заедно с поливането). Подрязване не се извършва – единствено можем да премахнем изсъхналите листа.
Тубероза цъфтеж
Цъфтежът започва в началото на пролетта и продължава до есента, като за него е характерно, че не се повтаря. Въпреки това, той е така красив и благоуханен, че остава за дълго време в съзнанието ни. Всяка грудка произвежда по 2-3 цвята. Прецъфтелите цветове се отстраняват. В края на сезона листата пожълтяват и едва след като изсъхнат по естествен път се отрязват на 2 см от основата, а грудките се изваждат. През зимата се съхраняват у дома на хладно и проветриво място. Съществува вариант да ги пресадим в саксия и така да презимуват (отново в помещение у дома). Размножаването се осъществява чрез разделяне на дъщерните грудки (т.нар. „детки“), които се образуват през есента.
Туберозата е устойчива по отношение на заболявания и вредители
Туберозата е устойчива по отношение на заболявания и вредители. Сред възможните неприятели са листните въшки, с които можем успешно да се справим, използвайки сапунена вода (за повече информация – Как се прави сапунена вода за цветя?). Вследствие на преполиване и виреене в постоянно влажна среда се причинява загниване, което засяга грудките, листата или стъблата. Трудно се лекува и води до почти сигурно унищожаване на растението, особено ако е ситуирано в грудките.
Във финалните редове на тази публикация ще спомена думите на известния френски моден дизайнер, които красноречиво разкриват уважението към това уникално цвете: „Туберозата придава красиво настроение, каквото се усеща и от красивата рокля – жените ги носят, а ние мъжете ги чувстваме“. Следващите видео клипове убедително доказват, че независимо дали се отглежда в саксия или в градината, туберозата създава уникална и впечатляваща атмосфера около себе си:

Тубероза – цветето, което украсява градовете.

Отговорете