Райска ябълка, узряла на клона е най-вкусна

Rajska-yabalka-edno

Райска ябълка, узряла на клона е най-вкусна, твърдят тези, които са опитали.. Кръгъл плод, обагрен в цветовете на пламък, привлича погледи на клиентите по големите пазари за плодове и зеленчуци.
– Какво е това оранжевото?, често питат любопитни.
– Дар от боговете.
Така търговците наричат най-вкусния плод, който предлагат на сергиите си през есента.
Заради изключителната му сладост и приятен аромат той наистина може да заеме челна позиция в класацията за най-вкусен плод. Иначе гръцкото му название е „диоспирос“, което в превод означава “божествен огън”.

Райска ябълка дървоРодината му е Китай и Япония. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат. Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат, разказват продавачи.
И съветват: в такъв случай не се отказвайте от плода, купете го. Добре е обаче да го оставите на перваза на прозореца, за да узрее.

Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.
За първи път страните от Средиземноморието и Америка вкусват оранжевия плод още през XVIII век, свидетелстват летописци. У нас обаче райската ябълка идва едва през 1935-1940 г., разказват агрономи. След вноса на плодовите дръвчета райската ябълка веднага добива популярност заради вкусовите си качества. Модата всеки да отглежда ярко оранжевия плод в градината си се разпространява като пандемия. Дръвчето е непретенциозно, вирее почти навсякъде из България и след няколко години дава обилни плодове.Райската ябълка се сади през ноември. Разсад ще намерите в овощните разсадници.

Най-разпространено обаче е отглеждането му по Черноморието и край градовете Пловдив, Сопот, Сливен, Хасково и Ивайловград, където често освен райска ябълка го наричат медовина.

Райска ябълка нарязан плодРайската ябълка (Diospyros kaki) е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.
Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.
Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.
Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.

Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.
3-4 плода свалят кръвното налягане.

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства. 

Райска ябълка. Полезни свойства.

Райска ябълка смутиПлодът Райска ябълка има успокояващи и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.
Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.

По материали от:   zeleno.bg

Коментари (2)

Отговорете