Посетете вила Д’Есте, ренесансова градина в Тиволи, Италия

villa-d-este-tivoli-header

Посетете вила d’Este, ренесансова градина в Тиволи, Италия.

Вила Д’Есте – италианска ренесансова градина.

Еталон за Италианска градина, Villa d’Este е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Благодарение на внушителния си брой фонтани, нимфи, пещери, изобилие на вода и музика, тя представлява много копиран модел за европейските градини. Особено за такива, които искат да наподобяват бароков стил.

Вила Д'Есте - италиански ренесансов градински фонтанПосетителите разглеждат тази италианска градина в рамките на по-големия и  необикновен контекст на самия парк Тиволи. Пейзажът, изкуството и историята включват забележителните руини на древни вили като Вила Адриана. Това е място, богато на пещери и водопади и показва безкрайната битка между вода и камък. Внушителните конструкции на вила d’Este и серията от тераси една над друга наподобяват на висящите градини на Вавилон. В резултат на това хората я смятат за едно от чудесата на древния свят. Добавянето на вода – включително тръбопровод за подземни води под града е предизвикателство за инженерните умения на самите римляни.

Мозайка и градинаКардинал Ипполито II дьо Есте, след разочарованието от неуспешния си опит да стане папа, възвръща тук живота и великолепието на дворците Ферара, Рим и Фонтенбло. И освен това, съживява величието на Вила Адриана. Като губернатор на Тиволи от 1550 г. веднага възприема идеята за реализиране на градина във висящите скали на „Valle gaudente“. Но всъщност едва след 1560 г. архитектурната и иконографска програма стават факт.

фонтани, нимфи, пещери, статуи над водатаСтаите на двореца носят стила на звездите на късния римски манеризъм. Такива,  като Ливио Агрести, Федерико Зукари, Дюранте Алберти, Джироламо Музиано, Цезаре Небиа и Антонио Темпеста. Те почти завършват своята работата по времето на смъртта на кардинала (1572 г.).

От 1605 г. кардинал Алесандро д’Есте дава зелена светлина на нова програма за нововъведения. Идеята е не само да се възстановят и поправят растителността и водоснабдяването, но и да се създаде нова поредица от нововъведения в оформлението на градината и декорациите на фонтаните.

Вила Д’Есте – италианска ренесансова градина.

При избухването на първата световна война вилата става собственост на италианската държава. Следователно, през 20-те години на миналия век, след възстановяване, се отваря за широката общественост. Друга радикална реставрация се извършва непосредствено след Втората световна война, за да се ремонтират щетите, причинени от бомбардировките през 1944 г. Поради особено неблагоприятните условия на околната среда, възстановяването продължава практически без прекъсване през последните двадесет години. Сред тях е заслужава да се отбележи наскоро почистването на фонтан с органа, а също и фонтана Песен на птица (Birdsong).
По материали от сайта EUgardens.EU
Вила Д’Есте – италианска ренесансова градина.

 

 

Отговорете