Кът с рози в градината – стара българска традиция

Rozarium v gradinata

Кът с рози в градината – стара българска традиция.

Неделима част от всяка градина, розите са задължителен елемент на традиционния български двор. Поддържането на един кът с рози в двора на българката и от градовете, и от селата е вековна традиция на нашия народ. Това говори за естетическата култура на нашия народ. Уханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют в градината. Ако вас ви влече романтичния стил на градината и искате в двора да ви заобикалят сладки аромати и нежни цветове. Направете си в градината кът с рози – мини розариум.

 

Розата е царица на цветятаРозата е царица на цветята и разполагането й в градината трябва да е умерено и на място, което привлича погледа. Розите условно се разделят на няколко групи: влечащи, чайно-хибридни, храстовидни и мини-рози. Няколко несложни правила ще ви позволят да си направите градина с рози. Такава, която позволява царицата да се покаже във възможно най-приятна светлина. Храстовидните рози с привлекателни цветове и красиви форми, каквито са например старите английски рози, изглеждат много добре на слънчеви места. Идеално е съчетанието със свитата на тревистите многогодишници, които са засадени около основата на храста. Това съчетание винаги е ефектно в края на пътеката, около скамейката за отдих или при входа на дома.
Най-ароматните рози трябва да се засаждат по възможност близко до местата за почивка. Там където тай-често минавате или посядате, за да усетите сладките аромати.

 

Кът с рози в градинатаХрастовидните рози със светли цветове са много красиви. Особено, ако са засадени на по-голямо разстояние, за да се вижда цялата им прелест. Те трябва да се поставят в края на градината или да се правят с тях ефектни цветови акценти на фона на зелената ограда. Не забравяйте да отчетете размера, който ще достигнат големите растения, които засаждате. Ниските сортове се поставят на преден план, а по-високите растения и влачещите сортове – по назад. Истински плетисти рози трябва да има във всеки розов кът. Те много добре украсяват фасадите на домовете, арки, горната част на тухлените огради и перголите, които много нежно се скриват покрити с цветна завивка. Засаждането на розите може да се извършва през целия сезон.

Кът с рози в градината – стара българска традиция.

Още статии на тема РОЗИ.

 

Отговорете