Самардала – шарена сол, но и красиво цвете

Samardala

Самардала – шарена сол, но и красиво цвете

Вкусната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава остър и пикантен вкус, който съвършено допълва другите подправки в един, вкоренен в гените ни, вкус.

Използването й е ограничено предимно на територията на нашата страна, макар и да се среща диворастяща още в Кавказ, на полуостров Крим, както и в Румъния, Молдова, Турция и най-южните части на Италия и Франция.

Самардалата е любима пикантна подправка за свежи салати, домати и краставици, картофи, сандвичи, агнешко, пилешко, супи, гъби…

В диво състояние се среща в източната част на Стара планина, Старозагорска, Сливенска и Странджанска области. Известна е още като кучи лук, самаришка трева и стрижак .
Но има страни, в които самардалата е известна основно като цвете. Например в 2008 г. самардалата бе луковичното цвете на годината в Нидерландия. А Холандия е известна с лалетата и пролетните луковичнии цветя. Там я знаят под името „българският лук“, но никой не я използва като подправка. Можете да си я поръчате с онлайн доставка.

Самардала, описание.

Самардалата (Nectaroscordum siculum) е многогодишно растение. Нейната луковица достига 3 см в диаметър и е покрита с тъмнокафяви люспи. Можете лесно да я разпознаете по специфичното трискатово стебло, чиято височина е средно 70 сантиметра до метър. Самардалата цъфти красиво през май и юни в пъстро съцветие, съставено от 30-40 дребни зеленикави камбанки.

Нейният вкус е силен и лют, особено когато е прясна. Леко нагарча и затова като подправка я смесват със сол.

Има начини да я съхраните и да я имате на расположение в кухнята си през цялата година. Например можете да накълцате стръкове и на едро или ситно според вкуса ви и да я сложите във фризера. Така ще я запазите прясна през цялата година.
Ако желаете да си направите шарена сол следвайте следната процедура. Накълцаната самардала смелете с готварска сол в съотношение 1:1. Изсушете я и я държте на сухо, тъмно и проветриво място. Разбърквайте няколко пъти на всеки 5 дни. Съхранявайте я на тъмно в буркан. Ако пък, я обичате по-ситна, счукайте в хаванче.

В някои райони в България със самардалата правят смес тип „вегета“. Към самардала и сол добавят сушени зелентии, като листа от моркови, зърна от млечна царевица и счукани печени тиквени семки.

Луковици на самардала можете да закупите от фирмите представени в категория 🌱 Посадъчни материали в ГРАДИНА БГ.

Коментирайте

Отговорете