Шам фъстък – може ли да се отглежда в България?

Sham-fastak-fistashki

Шам фъстък – може ли да се отглежда в България?

Шам Фъстък (Pistacia vera) или Фисташка е доста студоустойчиво растение. Издържа на температури под -20 градуса. В България има естествени находища с близкото на шам фъстъка диво растение, наречено кукуч, което служи за подложка на културния вид фисташка. Тази подложка дава допълнителна студоустойчивост на дървото. Находищата на кукуч са на юг от Стара планина в места със специфичен и мек климат – Южния дял на Родопите, Сакар планина, Странджа, района на Кресна.

Фисташката обича сухи, припечни склонове с високи летни температури. Растението е изключително сухоустойчиво. Изискванията му са за 400 мм годишен валеж, това е като за полупустиня. В България, проблем за отглеждането на тази култура не е зимата, а липсата на места с достатъчно високи сумарни летни температури. В резултат растенията плододават нормално, но черупките на плодовете не винаги успяват да се разпукат.

Шам-фъстъкът или фисташката е е едно от най-непретенциозните овощни растения. Може да се засади на бедни, сухи, каменисти земи, неподходящи за други култури. Фисташката е двудомно растение. Опрашва се от вятъра и по-рядко от насекоми. Женските цветове са без венчелистчета, но са богати с нектар. Цъфтежът, в зависимост от метеорологичните условия, протича от средата на април до началото на май. Плодовете узряват до края на септември.

Шам фъстък – размножаване.

Шам фъстъкът се размножава със семена, а може и чрез присаждане. На практика шам-фъстъкът се размножава чрез директно засаждане на семената в почвата. Засаждат се по 3-5 броя в гнездо, на дълбочина 5-6 см. Тъй като при растенията от семена преобладават мъжките, трябва да се направи присаждане на място с пъпки от женски дървета. Друг начин е чрез присаждане. В случая се използват семенни подложки от питомни и от диви фисташки. Методът е познат като обратно Т-присаждане. А най-лесно е да си купите готова фиданка от 🍐 овощните разсадници, регистрирани в Градина БГ.

Дръвчетата трябва да се се засаждат 6 женски на 1 мъжко,  на разстояние 8 на 12 м. Важно да има достатъчно място между тях, за да се развие добре короната им и да се формира мощна коренова система. Градина БГ препоръчва мъжкият екземпляр да е откъм посоката на ветровете духащи по време на цъфтежа.

Шам-фъстъкът е вкусен и полезен и затова е един от най-ценните орехоплодни видове. Шам-фъстъците са изключително богат на витамин Е  и имат едно от най-високото съдържание на фибри. Ядките са с висока хранителна, диетична и лечебна стойност. Ядката на фисташката съдържа до 60% масло – по качества близко до маслиновото, 16-24% протеини и 5-17% захари.

Вижте подобни статии в 🍉 Овощна и зеленчукова градина.

Коментирайте

Отговорете