Шербетуване на домати, пипер, краставици, патладжан …

Sherbetuwane

Шербетуване на домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др.

Шербетуването ускорява зреенето и повишава значително добива. Затова това е един от най-ефикасните начини за подхранване на зеленчуци.

Доматите са зеленчуков вид, който реагира особено добре на шербетуването. Затова, добре е да направите едно-две шербетувания по време на активното нарастване на доматите. Шербетуването е вид торене, при което добре разложен оборски тор се разтваря в поливна вода.

Какви са ползите за доматите, пипера, краставиците, патладжана, зелето и др.

– Значително се увеличават добивите.
– Плодовете нарастват по-бързо.
– Подобряват се вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.

Векове наред българските градинари, а и не само те, практикуват т.нар. шербетуване. В периода на плододаването основните зеленчуци се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Затова шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетуване на зеленчуци.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица.

Ако използвате пресен птичи тор първо го насипвайте в каца, като запълните половината от нейния обем. След това залейте тора с вода – пълним кацата догоре. Разбърквайте го по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни и шербетът е готов. Тогава той е богат на лесно усвоими хранителни елементи за растенията.

100 кг птичи тор съдържа от 20 до 50 кг органично вещество. От него около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. В птичия тор се съдържат също и известни количества микроелементи, като – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуците.

След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Тък, също  има рецепта – преди поливането разреждайте всяка порция шербет, като на 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. Спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.

Добре е шербетуването да започне от началото на плододавнето на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.

Още статии на тема плодове и зеленчуци, можете да прочетете в раздел овощна и зеленчукова градина в Gradina BG. ГРАДИНА БГ е каталог с фирми и продукти за градината. 

Отговорете