Шипката дар от аптеката на Господ

Shipka-dar

Шипката, дар от аптеката на Господ.

Шипката (Rosa canina) прекратява всяка настинка.
Ако, скоро сте си правили разходка сред природата, сигурно сте забелязали че шипките никой не ги бере. Стоят си на храстите и омекват, докато загубят голяма част от полезните си свойства. С редки изключения, никой не ги бере – нито за чай, нито за сладко. Скандално невежество. Царицата на билките е изключително полезна. Шипката съдържа значително количество витамин С – 42 пъти повече от лимоните и червените домати и около 300 пъти повече от ябълките. Шипките са  с богато съдържание също и на витамините В, и В2, Р, К, Е, РР на ка­ротин и др.

Изводът е, че по разнообразие и количество на витамини, шипките превъзхождат всички растения у нас. Съдържат още пектини, тлъсто масло, дъбилни вещества, захари (предимно захароза), плодови киселини. Имат също в изобилие минерални соли – най-вече фосфорни, калиеви, калцие­ви, магнезиеви и др. Тя цъфти от май до юли, с бледорозови цветове. Плодовете (шипки) узряват през есента. Те са овални, червено-оранжеви, месести и са пълни с множество космати семена.

Шипковия плод лекува простудни заболявания, високо кръвно налягане, нервно-психична умора, атеросклероза. Влияе благотворно върху пропускливостта на капилярите и предотвратява образуването на отоци. Пектините в шипката образуват защитен слой върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица и са изпитано лечебно средство при възпалението им. Витамин К подпомага процесите на кръвосъсирването, минералните соли увеличават диурезата. А също така таниновите вещества пречат на образуването на гнилостни процеси в червата. Шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки повишава работоспособността. Тя понижава кръвната захар и засилва съпротивителните сили на организма. Силно се препоръчва на болни от диабет, анемии, и всякакъв вид преумора. Шипката помага при грип и треска, при кашлица и при маточни и носни кръвотечения.

Шипката, дар от аптеката на Господ.

В Българската народна медицина широко се използва отварата от шипкови плодове. Най-вече, при чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания. Много ефектна е и при вътрешни кръвоизливи, трудно уриниране, обилна менструация, кървящи хемороиди, коклюш, нефрит, трудно зарастващи язви и рани и при счупване на костите.

В последно време станаха модерни така наречените супер плодове. като чиа, годжи бери, асай бери и други. Това измества фокуса от шипката. Не се занимавайте с глупости. Шипката, освен че е много полезна за здравето, се отглежда в България, достъпна е като цена и може да се открие с много добро качество.

Побързайте и си наберете шипки, още не е късно.

 

Отговорете