Спирея – красива и ще ви подобри настроението

Spirea-majski snyag

Спирея – красив декоративен храст, които можете да засадите в своята градина. Ако името му не Ви говори нищо, вероятно сте го чували под названието тъжник. Спиреите са много популярни и също толкова красиви храсти. Народът ги е нарекъл майски сняг, защото отдалече изглеждат именно като купчина сняг всред раззеленилата се поляна. Спиреите са богати на видове, различават се както по цвета на багрите, големината на цветовете, по времето на цъфтежа, формата и големината на храстите. Едни от видовете цъфтят през цялото лято, други се обагрят в розово и дори червено. Повечето видове са големи храсти, на които трудно можем да им направим някаква конкретна форма – те наистина приличат на голяма купа от сняг.

Освен най-популярния в България вид, известен под името майски сняг, в градинските центрове може да потърсите и бумалдовата спирея, която е малко храстче с топчести съцветия от розови цветове; подобна на нея е и японската спирея, която обаче има по-малки цветчета и по-едри листа; върболистна спирея, чийто цветове оформят конус, наподобяващ розова или бяла свещ; билардовата спирея също цъфти в розово и е предпочитана за озеленяване на по-хладни места.

От спиреите, които цъфтят в бяло може да потърсите: кантонската спирея – прилича на цъфнал глог; белоцветната спирея, която идва от Япония и цъфти почти през цялото лято, но не е много популярна у нас; сливолистна спирея с малки бели цветчета като бонбонки. А ако искаме храст, който да цъфне максимално рано през пролетта може да се спрем на тумбергиевата спирея.

Както виждате има голямо разнообразие на видове, но не се различават съществено един от друг. Някои видове могат да се объркат, защото се различават именно по гъстотата на съцветията, по големината на цветовете и листата. Но пък дори да объркаме и да си засадим малко по-различен вид, от онзи, който сме харесали не е страшно, защото всички са красиви.

Подходящи са за паркове, големи градини или естествено “боядисана” през лятото бяла ограда. За да могат да се отглеждат и в по-малките градини са селектирани видове, които са доста по-ниски и компактни. Спиреите са лесни за отглеждане при нашите климатични условия. Те са от растенията, за които можем да кажем, че се гледат сами.

Лечебните свойства на спиреята са открити още през древността. Още от онези времена, спиреята е използвана за ставните прояви на ревматизъм, възпаления на пикочните пътища и задържане на течности.

Според съвременните изследвания, спиреята има силно нервноуспокоително действие, което е в пъти по-силно от това на валерианът. Твърди се, че това е лечебно растение, което притежава най-високо съдържание на естествени салицилати. Поради тази причина, спиреята е обявена за напълно безвреден аналог на аспирина.

Билката има двойно действие върху организма. От една страна, тя помага за подобряване на настроението, а от друга страна действа успокояващо. Стимулира и хормона на радостта – серотонин.

В спиреята се съдържат редица полезни вещества – салицилати, витамин С, етерични и есенциални масла, флавоноиди, кумарини, минерали, ритин и хепарин.
Бяла Спирея.  Тя действа аналгетично, противовъзпалително, антикиселинно, потогонно и диуретично.

Интересен факт е, че спиреята помага за облекчаване на симптомите на бактериални и вирусни състояния, като дребна шарка и варицела.

Подпомага храносмилателната система – успокоява колики и диспепсия, гастрит и колики, възпаления на червата и стомаха, пептичните язви, ентерит и язви на стомаха, помага при синдрома на раздразненото черво. Спиреята облекчава менструалните болки и успокоява нервната система – премахва главоболието, невралгията, нервни спазми и спомага нормалният сън.

Облекчава и мускулните проблеми, спира възпалителните процеси, помага при грип и дихателни проблеми. Лечебното растение е чудесен антидот при натравяне и инфекции, облекчава болки и понижава високата температура.

Спиреята може да се използва като заместител на аспиринът, но без да дразни стомаха, затова горещо се препоръчва. Заради своята прилика с аспиринът и редицата си полезни действия, билката се използва в редица продукти.

Засейте спирея – нормален сън и стимулация на хормона на радостта.

Отговорете