Запознайте се – Тигридия, мексиканската мида

Tigridia-pavonia-gradina.bg

Тигридия – позната още като Мексиканска мида или Тигрово цвете.

Тигридията със своите ярки и екзотични багри, напомня на орхидея. Тя е едно от най-красивите градински цветя, което се отличава с изключително пъстри цветове. Тигридията (Tigridia) е луковично растение от сем. Перуникови (Iridaceae).

Тигридия - със своите ярки и екзотични багри, напомня на орхидеяВ естествени условия се среща в Централна Америка, Перу и Чили. Особено разпространена е в Мексико. Родът включва 13 вида, но в градинарството се използва само един – или по точно сортът, който се отглежда на открито в градината е павония (Tigridia Pavonia).

Тя е лятно цъфтящо растение, с големи цветове. Познато е още като Мексиканска мида или Тигрово цвете. Дръжките са дълги – около 50 см, листната маса е малко и цветовете изпъкват. Подходящо е за отглеждане в група с други растения. Цъфти от Юли до края на Октомври. Започнете торенето след като листната маса достигне поне 10 – 15см.

Тигридията е едно от лесните за отглеждане растения. Може да се отглежда като саксийно или като градинско растение на слънчево място. При нашите климатични условия не е студоустойчиво. Необходимо е след прецъфтяване и изсъхване на грудката- ранна есен, да се прибира.

Тигридията цъфти от Юли до Октомври.

И най-ваното – няма особени предпочитания към почвата, стига да не е много тежка, защото предразполага грудката към загниване. Ако отглеждате тигридията като саксийно растение не е необходимо да вадите грудката всяка година….това може да става през 2-3 години. Освен с украсителна, тигридията се отглежда и с кулинарна цел.
Ядливата част е корена, има вкус на сладък картоф.

Размножаването обикновено се извършва чрез разделяне на издънките, когато луковиците на есен се извадят.

Тигридия – със своите ярки и екзотични багри, напомня на орхидея.

Отговорете