Цариградско грозде – червени, жълти, бели и зелени …

Tsarigradsko-grozde

Цариградско грозде – досега са създадени над 1500 сорта бодливо грозде. Групирани са според цвета на плодовете: червени, жълти, бели и зелени плодове. Цариградското грозде е все още недооценено в България и затова този вид рядко се отглежда от любителите у нас.

Отводи на цариградското грозде, можете да с закупите от регистрираните производители в категория 🍐 Овощни разсадници в Зелено БГ.

Цариградското грозде (Ribes uva-crispa) или бодливото грозде е от по-слабо разпространените ягодоплодни видове. За първи път е култивирано в Русия. В диво състояние се среща в Европа, в планините на Северна Африка и Кавказ, а у нас – по влажните месторастения на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Беласица, между 600 и 1400 метра надморска височина.

Този вид грозде е изключително популярно в страните от Западна, Северна и Средна Европа. Сортовете са групирани са според цвета на плодовете: червени, зелени, жълти и бели. Червените и жълтите се използват предимно за консумация в прясно състояние. Зелените и белите са подходящи за преработка.

Плодовете на цариградското грозде съдържат пектинови вещества и стават за приготвяне на мармалади и желета. А също така и за висококачествени вина, сладка, сокове и др. Плодовете може да се използват в различна степен на зрелост. Полузрелите за конфитюр, а зрелите – за консумация в прясно състояние.

Цариградско грозде – полезен плод.

Веднага след плодовете на лозата, тези на цариградското грозде съдържат най-много захари – 6,22-12%. От киселините преобладаваща е лимонената. Богато е на витамин С – 30-60 мг%, витамини от групата на В, Р, провитамин А и др. Цариградското грозде е диетичен продукт, който се препоръчва за деца и възрастни хора с нарушена обмяна на веществата, малокръвие, кожни заболявания.

Бодливо грозде се отглежда лесно, не е взискателно. Плодовете му узряват едновременно.

Цариградското грозде е храст с височина 1,5-2 метра, с бодли – дълги до 15 милиметра. В основата на храста израстват много стъбла, които имат продължителност на живот 7-8 години. Ако не се извършва резитба на храста, след 6-7 години се получават малко и дребни плодове.

Цариградското грозде цъфти рано в продължение на една седмица. Самоопрашваща се култура е, но е препоръчително в градината да се засаждат 2-3 сорта. Плодовете узряват 2 месеца след цъфтежа.

Встъпва рано в плододаване, плододава редовно и обилно, Повечето от европейските сортове цариградско грозде са чувствителни към екстремните температури. Понася добре засенчването и може да се отглежда между млади дръвчета. Добре плододава и на слънчеви места, както и на бедни почви. Изискванията му към влага не са големи. Не понася близки подпочвени води.

Размножаването на бодливото грозде става вегетативното, чрез вертикални и хоризонтални отводи.Засаждането се прави както при останалите овощни видове. Разстоянията на засаждане са около 2,5 м между редовете и 1-1,3 м между растенията в реда, когато ще се отглеждат повече растения.

Цариградско грозде – особености.

Цариградското грозде е растение с объл вкусен плод. Съдържа висока концентрация на витамин C. Плододава в периода Юни-Август.

Наземна част  – Храст
Макс. височина  – до 130 см.
Бързина на растежа  – Умерена
Температурен обхват –  Студоустойчив (-30°C)
Листа – Опадващи
Слънце/сянка – И двете
Поливане – Умерено

Отводи на цариградското грозде, можете да с закупите от регистрираните производители в категория 🍐 Овощни и зеленчукови разсадници в Градина БГ.

Отговорете