Циганче – нетърпеливото цвете

Tsiganche-sunpatiens

Циганче – нетърпеливото цвете

Едно от най-популярните растения в лятната градина е циганчето (Impatiens walleriana). Неговите пъстри цветове внасят веселие и подобряват настроението на градинарите. Така че циганчето е цвете за настроение и символ на безгрижие!

Циганчето е познато също с Латинското наименование на циганчето е импатиенс (среща се и като импациенс). Превежда се като нетърпелив, тъй като това цвете бързо да разтваря появилите се пъпки. В някои части на България го наричат още прасковка. Най-вече заради близките по форма цветове на растението с тези на прасковата.

Това цвете е предпочитано от градинарите. Причината е, че не е капризно. То е издръжливо е на капризите на времето и на практика можете да го отглеждате, където пожелаете. Циганчето е подходящо е както за стайно растение, така и за цвете на открито в градината. Също така, можете да го отглеждате в сандъче на балкона или в саксия на терасата.

Циганче – нетърпеливото цвете.

Едрите цветове на циганчето се открояват сред тъмните му листа. Ако се отглежда правилно циганчето цъфти целогодишно в цикламено, бяло, розово, виолетово или червено. С обилния си и чест цъфтеж, това цветето внася радост и настроение в градината или дома.

Какво трябва да знаете за да си отгледате импатиенс? Всеки начинаещ градинар може без проблеми да си отгледат импатиенс. Циганчето не е капризно и не изисква особени грижи. Може да расте както на северно, така и на източно или южно изложение. Затова се препоръчва във всеки дом или градина да има такова цвете.

Поливане на циганчето. Добре е циганчето да се полива редовно. Проверявайте, почвата да не остава суха. също така, внимавайте да не го преполеете. Затова винаги проверявайте влажността на почвата. При поливането, гледайте да не намокрите цветовете му, защото могат да окапят. Тук можете да видите фирми които изграждат поливни системи.

Светлината. Импатиенс може да расте еднакво добре на слънчеви и полусенчести места. Ако сте го поставили на слънце, внимавайте да не „прегрее“. Циганчето не обича прекалено високите температури.

Размножаване на циганчето. Размножава се чрез резници от страничните клонки. Те лесно се вкореняват в пясък или перлит. Не се поливат, докато дадат признаци на растеж.

Отговорете