Цикламата, тази красавица обича късия ден

Tsiklama

Цикламата обича късия ден.

Според много хора, цикламата (Cyclamen) е забележително красиво цвете. Това е едно от малкото стайни растения, които цъфтят основно през зимния период. Тя се отличава  с ефектни цветове с разнообразни оттенъци. В България се срещат много сортове циклама, такива с дълги дръжки за получаване на рязан цвят и други с ароматични цветове. Някои циклами са дребни с много на брой цветове на едно растение. Характерно за цикламата е, че тя е растение на късия ден. Поради това есента и зимата са активните ѝ периоди.

ЦикламатаТова цвете обича да е на сравнително студено. Предпочита северното изложение, по изключение може и източно, ако няма възможност за северно и по далече от отоплителни уреди . Любимата температура на цикламата е около 13 градуса. През зимата се полива почти всеки ден. Мека престояла вода се налива само в паничката на саксията. За предпочитане е да се подхранва с течен тор за цъфтящи растения, по възможност фосфорен. За да не изгори растението, торете го веднъж месечно.

През пролетта, когато цветето прецъфти и листата му пожълтеят, това е индикатор да спрем да го поливаме и торим. Преместете саксията на сенчесто или направо на тъмно място. Тогава е и подходящото време, растението да бъде пресадено в друга саксия, пълна с торфено-почвена смес. Пресаждането се прави най-късно до средата на юни и оставете 1/3 от грудката да бъде над пръстта. През лятото растението си почива, като само от време на време го поливайте съвсем малко.

Цикламата, къде да си я купим.

Почти всички градински центрове и разсадници регистрирани в ГРАДИНА БГ, предлагат циклама през сезона. При покупка, за да установите коя циклама е хубава и добре гледана, натиснете листата и ако усетите една пружинираща лека реакция това означава, че това цвете е здраво и ще живее продължително.

И един съвет от зелено бг, как да удължите цъфтежа на цикламата. Слагайте късчета лед в саксията, като се внимава той да не докосва грудката и другите части на растението.

Отговорете