Цитруси, как се отглеждат успешно …

Otglezhdane-tsitrusi

Цитруси, как се отглеждат успешно!

Трудно ли е да се отгледат цитрусови растения в домашни условия?

Добре е да знаете, че ако засеете семка от даден цитрусов вид – портокал, лимон или мандарина и чакате да роди, това няма да се случи в близките 12 години. Освен това най-често плодовете на засадените от семка са негодни за консумация. Така че, ако искате цъфтящо и раждащо растение, най-добре е то да бъде облагородено, или вкоренено от стъблен резник на плододаващо растение .

Цитрусовите растения са изключително атрактивни със своите прекрасни декоративни и ароматни качества. В България, отглеждането им е възможно единствено при стайни условия през зимата. През лятото, могат да се изнасят навън. Въпреки това, те са едни от най-разпространените вечнозелени растения в нашите домове, тъй като цъфтят няколко пъти  годишно с едри, красиви и ароматни цветове.

Да отгледате на лимон или мандарина не е чак толкова сложно. Достатъчно е да се спазват някой основни правила. Те не са по-различни от правилата при отглеждането на повечето стайни растения.
Те обичат умерена температура, но не по-ниска от 12°C. Като оптималната е около 25°C, а максималната не бива да превишава 38°C. При зимният покой на растенията, който не е задължителен, но е за предпочитане, растенията се оставят в помещения с температура около 10 градуса. Този зимен покой се отразява добре на растенията и, ако в края на зимата се внесат в топло помещение, те започват да цъфтят по-обилно, отколкото ако са били цяла зима на топло.

През периода на покой, следете влажността на почвата, като поливките са оскъдни, колкото да не пресъхне почвата. Също така внимавайте, температурата да не пада под 10 градуса, както и растението да не е на течение. През лятото растенията спокойно могат да се изнесат навън. Поставете ги на защитено от вятър и леко засенчено място.

Цитруси, изисквания към светлината.

Цитрусите са светлолюбиви растения и предпочитат слънчевата светлина. Но през лятото, ако са навън и най-вече на тераса, където слънцето е много силно и температурите са високи, е за предпочитане е да са на полусянка.

Изисквания към влага:
Цитрусите изискват умерена влага. Те не понасят преовлажняването. Добре им се отразява въздушната влажност, която се постига чрез оросяването на листата с пулверизатор, сутрин или вечер.

Цитрусите се нуждаят от формировка и резитба. Ако дръвчето е вече на 6-7години, вероятно то вече е формирано и се нуждае само от просветляваща и почистваща резитба. Затова, премахнете клончетата, които сгъстяват короната и са излишни, както и тези които са заболели. За да се образуват плодни клонки е необходимо да съкратите връхчетата на едногодишните клонки. А след това и на получените от тях леторасти, тъй като мандарината плододава обикновено на разклоненията си. Ако плодните пъпки са прекалено много, премахнете част от тях за да не претоварите прекалено растението и да получите качествени плодове.

Цитруси, торене.

Торенето на мандарината трябва да се прави на два пъти през година. Като първото да е рано напролет, а второто обикновено през август. Необходимо е да подхраните растението с комбинирани торове. Най-вече с такива, които да съдържат основните макроелементи азот, фосфор и калий. А също и допълнителни елементи като сяра и магнезий. Ако листата жълтеят от липса на желязо, можете да го добавите директно в почвата. Или чрез листата с подходящ листен тор.

Неприятели на цитрусовите растения.
Най-често лимонът и мандарината биват нападати от щитоносни или листни въшки, както и  от малките паячета – акари. Срещу тях се води борба с подходящи инсектициди и акарициди . Правете това само, ако е необходимо, т.е. при наличието на тези неприятели.

За да си купите цитруси, прозвънете 🌳 Градинските центрове регистрирани в каталога на gradina bg.

 

Отговорете